/ - JUBILEJ CANU -IVAN PETROVIC IPE
14/01/2022 u 08:01 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада није успјела да прода луксузна возила: Мајбах неће нико да купи

Свакако да jе jедна од симболичких порука могла бити и та да, ако "маjбах" не можете продати ни по приближно набавноj вриjедности, да га онда распоредите рецимо за превоз тежих болесника из свих градова Црне Горе до КЦЦГ, и да тако знамење неjеднакости постане порука бриге о наjрањивиjима – каже Срђан Перић

Влада Црне Горе за годину мандата није успјела да реализује једно од најпопуларнијих обећања, а то је да ће продати луксузне аутомобиле марке "мерцедес мајбах", а разлог за то је превисока цијена, због чега Министарство финансија и социјалног старања покушава да уради нову процјену како би кориговали почетну од 456.933 еура. Истина, за продају је у јуну прошле године оглашен један "мајбах" који је користио бивши премијер Душко Марковић, док други који је дат на раслолагање предсједнику државе Милу Ђукановићу још стоји њему на располагању, јер одбија да га врати, због, како су раније објаснили, безбједносних разлога. Иначе, оба луксузна возила су купљена 2018. године, када је на власти био ДПС са својим коалиционим партнерима и плаћени су чак 1,2 милиона еура.

Агенција за националну безбједност је у више наврата тражила од Ђукановића да врати "мајбах" што је он одбио, а из његовог кабинета су поручили да jе блиндирани ауто за потребе предсједника набављен по процјени надлежних служби о његовоj безбједности и изразили су очекивање да те службе процијене да ли jе такав ауто више потребан или ниjе, и да за то понесу одговорност.

Аналитичар и бивши посланик Срђан Перић каже да, када имате знање, идеjу и притом сте отворени да чуjете другачиjе мишљење, тада можете jеднако долазити до ефикасних као и инвентивних рjешења. Међутим, додаје, када са ароганциjом одбацуjете сваки савjет и огрћете се реториком да сте експерт за све - тада на краjу дана долазимо до бесмислене расправе кога jе боље да од функционера вози "маjбах".

– Дакле, када се ради о стварноj транзициjи ви тада шаљете и суштинске поруке. Свакако да jе jедна од симболичких порука могла бити и та да, ако "маjбах" не можете продати ни по приближно набавноj вриjедности, да га онда распоредите рецимо за превоз тежих болесника из свих градова Црне Горе до КЦЦГ, и да тако знамење неjеднакости постане порука бриге о наjрањивиjима. Друга опциjа коjа jе могла бити занимљива jесте да се продаjа возног парка веже за рецимо конкретан пакет службених аутомобила коjи би у одређеноj лицитациjи могао одсегнути можда и обjективну тржишну вриjедност. Но, нема смисла давати савjете оном ко га не тражи и не жели га чути, али нотираjмо да наjвиши представници власти немаjу идеjу како да начине истинску транзициjу - како на ефективноj, тако и на симболичкоj равни – оцијенио је у изјави за "Дан" Перић.

Рекордери по броју службених возила

Предсједница фондације Банке хране Марина Медојевић указала је јуче да је Црна Гора и даље рекордер по броjу службених аутомобила, те се позвала на податак према којем државне институције располажу са преко 4.200 возила.

– Премиjер Кривокапић jе обећао да ће се значаjно смањити броj службених аутомобила, а да ће два наjскупља маjбаха бити продата и тим новцем ће се помоћи социjално угроженом становништву. Два наjскупља аутомобила у власништву државе jош ниjесу продати – предсjедник државе Мило Ђукановић одбиjа да врати онаj коjи он користи. Нова власт jе од бивше наслиjедила 4.573 службена аутомобила. За годину од преузимања власти и "реформи" возног парка, садашње стање jе 4.273 службена аутомобила. Црна Гора регионални, али и европски лидер по броjу службених аутомобила по глави функционера. Ту се ништа ниjе битниjе промиjенило. Нама и даље као баjке звуче информациjе да развиjене вишемилионске европске земље имаjу испод 100 службених аутомобила – оцијенила је Марина Медојевић.

Министар финансија Милојко Спајић раније је одбијао да смањи цијену "мајбаха" јер средства од његове продаје треба да, како су најављивали, искористе за социјална давања. Ипак, недавно је казао да је за куповину било више интересената из Уjедињених Арапских Емирата, Русиjе, Украjине, са запада, али је цијена свима била проблем.

– Један од разлога за то је можда и што Марковић ниjе толико препознат интернационално, тако да аутомобил ниjе имао неку додатну вриjедност. Оно има вриjедност као блиндирано Маjбах возило, тако да морамо да урадимо другу процjену, реалистичниjу, и видjећемо да ли ће бити заинтересованих. Друго возило коjе користи Ђукановић, оно пролази процедуру процjене АНБ-а да ли jе Ђукановић стварно угрожен и да ли му jе потребно блинд возило. То jе први дио процедуре, други дио jе таj да ли друга возила могу да служе тоj сврси, и кад се заврши та процедура онда Министарство, односно Управа за државну имовину и катастар може да покрене процедуру коjа jе већ покренута у случаjу првог маjбаха – обjаснио jе Спаjић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 18:48