Maraš Dukaj / SasaMatic, Vlada
10/05/2024 u 17:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada utvrdila Predlog zakona o informacionoj bezbjednosti

Vlada je, na danas održanoj 28. sjednici kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, utvrdila Predlog zakona o informacionoj bezbjednosti.

U procesu kontinuiranog usklađivanja sa pravnom tekovinom EU, u Predlog zakona se transponuju najnovije direktive EU, čime će se značajno unaprijediti oblast informacione bezbjednosti.

– Ovaj propis pruža osnov za uspostavljanje održivog sistema za efikasno otkrivanje i odbranu od sajber prijetnji i incidenata visokog nivoa sofisticiranosti i osigurava kontinuitet pružanja usluga u slučaju budućih incidenata, čime se doprinosi efikasnijem funkcionisanju privrede i društva uopšte, kao i jačanju povjerenja korisnika elektronske uprave u zaštitu njihovih podataka. Predlogom zakona definisani su ključni i važni subjekti, kao nosioci kritične informatičke infrastrukture, mjere informacione bezbjednosti, uključujući mjeru upravljanja rizicima u oblasti sajber bezbjednosti, kao i postupak kontrole primjene tih mjera putem uspostavljanja stručnog nadzora, čime će biti omogućena regulatorna funkcija nad ključnim i važnim subjektima. Propisano je uspostavljanje Agencije za sajber bezbjednost, kao i podizanje kapaciteta za sajber odbranu, između ostalog i formiranjem i stavljanjem u funkciju tima za odbranu od sajber prijetnji i incidenata – CIRT-a državne uprave, organizacione jedinice u Ministarstvu javne uprave koja je, u skladu sa posebnim zakonom, zadužena za upravljanje Vladinom informačkom infrastrukturom i informaciono-komunikacionom mrežom organa.

Spajić: Do sledeće godine povećanje srazmjerne penzije, iznosiće 450 eura


Na današnjoj sjednici, Vlada je razmotrila i više kadrovskih pitanja dostupnih na linku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 03:12