/ - SA SUSRETA
13/09/2023 u 11:07 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlaović: Sporazum o saradnji ključni korak ka jačanju kulturnih veza Crne Gore i Islanda

Vlaović: Sporazum o saradnji biće ključni korak ka jačanju kulturnih veza Crne Gore i Islanda

Potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti kulture između Crne Gore i Islanda omogućiće uspostavljanje formalnih veza i zajedničkog rada na brojnim kulturnim inicijativama, poručila je ministarka kulture i medija Maša Vlaović. 

Ona je u Rejkjaviku na sastanku sa ministarkom kulture i biznisa Republike Island, Liljom Alfredsdotir, gdje je i dogovoreno potpisivanje Sporazuma, kazala da Crna Gora i Island do sada nijesu formalizovale saradnju na institucionalnom nivou u oblasti kulture i da je ta inicijativa ključni korak ka jačanju kulturnih veza između naših zemalja. 

-Sporazum o saradnji će omogućiti razmjenu umjetnika, projekte zaštite kulturne baštine, podršku kreativnim industrijama i učešće u međunarodnim programima-smatra Vlaović. 

Sporazum o kulturnoj saradnji obuhvatao bi niz aktivnosti koje su od zajedničkog interesa za kulturu Crne Gore i Islanda, sa fokusom na zajedničke projekte koje će ministarstva i ustanove kulture u obje zemlje sprovoditi u narednom periodu. 

Ministarka Alfredsdotir poručila je da izgradnja novih i jačanje postojećih institucionalnih i infrastrukturnih kapaciteta za podršku, razvoj i promociju kulturnih i kreativnih industrija i povezanih djelatnosti predstavljaju glavni podsticaj razvoja kreativnog sektora u obje zemlje. 

Ministarke su saglasne da je saradnja od suštinskog značaja za unapređenje kulturnog života dvije zemlje i stvaranje mostova među umjetnicima i kulturnim radnicima. 

Ministarka Vlaović se sastala i sa direktorom Muzeja umjetnosti u Rejkjaviku Olofom Kristinom Sigurardotirom i tom prilikom je poručeno da Muzej savremene umjetnosti Crne Gore teži da bude centar inovativnih izložbi i muzejskih zbirki, a kroz saradnju sa Muzejom umjetnosti u Rejkjaviku obogatiće ponudu i programsku politiku. 

Kao prvi konkretan primjer saradnje dogovorena je izložba islandskog umjetnika Gudmundura Gudmundssona, poznatijeg kao Erro, koji je dobitnik brojnih priznanja. Izlagao je na svim kontinentima i svim najvećim likovnim smotrama, a njegovi radovi nalaze se u zbirkama velikih muzeja savremene umetnosti od Pariza do Njujorka. Izložba je planirana za mart naredne godine. 

Pored ministarke Vlaović, sastanku su prisustvovali i generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, Milena Durutović, kao i v.d. direktora Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore, Vladislav Šćepanović.

::::::::::::

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 15:16