Vijeće za nacionalnu bezbjednost / - VLADA
30/05/2024 u 15:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

VNB: Poštovati balans između zaštite ljudskih prava i značaja za nacionalnu bezbjednost

Vijeće za nacionalnu bezbjednost preporučilo je da se nastavi sa konstantnim unaprijeđenjem sistema nadzora javnih površina, poštujući načelo balansa između zaštite ljudskih prava i značaja za nacionalnu bezbjednost.

Vijeće je, kako je saopšteno nakon današnje sjednice, usvojilo informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) o značaju korišćenja video nadzora javnih površina u Podgorici, Baru i Budvi za sistem nacionalne bezbjednosti.

 

“Vijeće je konstatovalo da sistem za nadzor funkcioniše na osnovu prethodno date saglasnosti Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) uz preporuku da se nastavi sa konstantnim unaprijeđenjem samog sistema nadzora, poštujući načelo balansa između zaštite ljudskih prava i značaja po nacionalnu bezbjednost”, kaže se u saopštenju.

 

Navodi se da je Vijeće označilo prioritetnim pitanje pronalaska rješenja u vezi ubrzanog ulaska stranaca u Crnu Goru tokom turističke sezone, a da se ne ugrozi bezbjednosna situacija u državi.

 

U saopštenju se dodaje da će, s tim u vezi, dalji koraci biti učinjeni na relaciji kabineta predsjednika Vlade, MUP-a, Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Uprave carina.

 

Iz Vijeća su kazali da je predloženo obrazovanje Međuresorske komisije za analizu svih strateških dokumenata, zakona i podzakonskih akata iz domena obavještajno-bezbjednosnog sektora, s ciljem identifikacije nedostataka i formulisanja preporuka za unaprjeđenje nacionalne bezbjednosne politike.

 

“Vijeće je pohvalilo rad Biroa za operativnu koordinaciju službi bezbjednosti (BOK) i naglasilo važnost nastavka borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, uz intenziviranje aktivnosti na izradi relevantnih strategija”, navodi se u saopštenju.

 

Sjednici su, pored članova Vijeća, po pozivu prisustvovali glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, vrhovni državni tužilac Milorad Marković, savjetnik predsjednika Vlade za odbranu i bezbjednost Todor Goranović i predstavnici Savjeta AZLP-a, Muhamed Gjokaj i Zoran Vujičić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jul 2024 21:22