/ Foto: SASA MATIC
31/01/2023 u 13:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vojinovićev resor potpisao sporazum sa CEDIS-om i EPCG: Zaposliće srednji stručni kadar

Potpisivanje ovog Sporazuma je osvježenje za čitavo društvo, kazao je Čađenović

Ministar prosvjete Miomir Vojinović potpisao je danas u Vili “Gorici” Sporazum o saradnji sa izvršnim direktorom Elektroprivrede Crne Gore Nikolom Rovčaninom i izvršnim direktorom CEDIS-a Vladimirom Čađenovićem.

Cilj je, kako je saopšteno, izgradnja sistema koji pojedincu daje mogućnost za sticanje znanja i vještina za zaposlenje, za lični i profesionalni razvoj, za brži i efikasniji odgovor obrazovanja na promjenljive zahtjeve tržišta rada.

- Ovo je svečani čin koji predstavlja još jedan korak saradnje između dva bitna činioca u našoj državi.  Siguran sam da će Ministarstvo prosvjete, sa jedne strane, preko svog Centra za stručno obrazovanje i vaših predstavnika raditi na formiranju izuzetno stručnog kadra za potrebe Elektroprivrede. Koristim i ovu priliku da iskažem zahvalnost zbog toga što će i Elektroprivreda formirati centre za obuku kroz koje će proći naši polaznici - kazao je Vojinović na svečanoj ceremoniji potpisivanja Sporazuma.

image
Foto: SASA MATIC

Vojinović je istakao da je ovo značajan korak ka zapošljavanju našeg srednjeg stručnog kadra. 

- Kroz zajednički rad stručnjaka iz Elektroprivrede i CEDIS-a, Centra za stručno obrazovanje i nastavnika iz škola pripremaće se moderni programi koji podržvaju digitalne tehnologije, zelenu ekonomiju i održivi razvoj na nivoima srednjeg stručnog obrazovanja. Sve to će biti moguće uz stvaranje uslova za razvoj programa za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju, specijalističkih programa i programa višeg stručnog obrazovanja - kazao je on. 

Prema riječima Rovčanina, ovo potpisivanje novo poglavlje koje će obrazovni sektor prilagoditi stvarnosti i energetskoj tranziciji ka obnovljivim izvorima energije.

image
- FOTO: SASA MATIC

- Vidjeli ste u prethodnom periodu sa čime se suočavaju Evropa i svijet. Naša država je postala predvodnica i motorna snaga privrede u smislu razvoja energetskog sektora. Za sve je to potrebno znanje,  za sve su potrebni kadrovi,  i veoma je važno da obrazovni sistem i tržište rada budu prilagođeni na tom planu- istakao je Rovčanin.

Čađenovića je kazao da je potpisivanje ovog Sporazuma je osvježenje, ne samo za Ministarstvo prosvjete, već za čitavo društvo.

- Ovaj Sporazum je važan za sve aktere. CEDIS je odmah prihvatio ovaj Sporazum i stavio sve svoje kapacitete na raspoganju da bi se obučila djeca koja će sjutra u energetskim kompanijama donositi izuzetne rezultate i za državu i za cjelokupno društvo. Samo stručno znanje sa odgovornim i poštenim kadrovima može pospješiti budućnost jedne države - zaključio je on. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:41