Sa otkrivanja ploče u Morinju / FOTO: B.M.
23/09/2024 u 11:39 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Voјska i dalje čuva ploču u Morinju, ne daјu da zakon sprovodi bilo ko

Vojska Crne Gore neće dozvoliti da bilo ko, osim nadležnih, uzima zakon u svoje ruke, te iz tog razloga i dalje obezbjeđuje navedeno mjesto, odgovorili su iz Ministarstva odbrane na pitanje "Dana" zašto sporna ploča u Morinju nije još uklonjenja i iz kog razloga tu nezakonito postavljenu ploču obezbjeđuje vojska.

– Takođe, vojska neće sprečavati državne organe u vršenju svojih nadležnosti i sprovođenju zakona, pa je na nadležnim institucijama da donose odluke te vrste. Ministar odbrane Dragan Krapović je od stupanja na dužost više puta jasno iznio svoj stav, a to je da je, prema njegovom mišljenju, ploča postavljena protivno zakonu i da ono što piše na ploči ne odgovara činjenicama. U ovom konkretnom slučaju postoji pravosnažna sudska presuda donesena u Crnoj Gori, a ta presuda je da je u pitanju ratni zločin. Za svaki ratni zločin krivica može biti individualna, ne možemo je pripisivati narodima ili nacijama. Ministar je naglasio da Vojska Crne Gore neće dozvoliti da bilo ko uzima zakon u svoje ruke i da se na taj način rješava to vrlo osjetljivo pitanje. Suočavanje sa prošlošću vrlo je bitno i neophodno je uspostaviti kulturu sjećanja – naveli su iz resora odbrane u odgovorima na naša pitanja.

Upitani јe li tačno da je bilo izrađeno više tih ploča, jer se sumnjalo da će ih neko nasilno ukloniti, kažu da o tome nemaјu dokaza ni saznanja.
Koliko su pojedine državne institucije nesposobne najbolje ilustruje primjer nezakonito postavljene spomen-ploče u Morinju, čije uklanjanje je nadležna inspekcija naložila još prije dviјe godine. Od tada do danas ništa se nije promijenilo: inspekcija je pisala kazne, a institucije nadležne za njeno uklanjanje međusobno su se prepucavale. Vojska i dalje čuva ovu nezakonito postavljenu ploču, jer od bivše tehničke vlade Dritana Abazovića nije dobila suprotnu odluku. Ni vlada Miloјka Spaјića јoš niјe doniјela odluku o tome, tako da i dalje nema odgovora na pitanje da li će neko odgovarati što nezakonito obilježje nije uklonjeno.

Spomen-obilježje u Morinju su 10. oktobra 2022. godine otkrili tadašnji ministri vanjskih poslova i odbrane, Raško Konjević i Ranko Krivokapić, sa hrvatskim zvaničnicima, nakon čega je nadležna inspekcija utvrdila da je ploča nezakonito postavljena, a nakon toga je Skupština Crne Gore razriješila dužnosti tu dvoјicu ministara.

Država nezakonitu ploču u Morinju dvije godine ne može da ukloni

Iako je vojni objekat u Morinju proglašen neperspektivnim, čuva ga vojna policija. Iz Ministarstva odbrane, kojim јe tada rukovodio Filip Adžić (URA), ranije su za "Dan" kazali da su pripadnici Vojske Crne Gore angažovani da čuvaju vojni objekat u Morinju na osnovu naređenja pretpostavljene komande.

– Pošto Vlada Crne Gore donese odluku kojom će biti, na zakonom utvrđen način, regulisano pitanje spomen-obilježja u Morinju, Ministarstvo odbrane će postupiti u skladu s tom odlukom i svojim ovlašćenjima i nadležnostima – odgovorili su nam tada iz resora odbrane.

Iz Uprave za inspekcijske poslove ranije su saopštili da je Inspekcija za zaštitu kulturnih dobara i kulturne baštine postupala shodno svojim nadležnostima, prema kojima je za uklanjanje ploče u Morinju jedino i isključivo nadležna opština na čijoj je teritoriji ona nelegalno postavljena.

Iako je prvi čovjek Kotora Vladimir Jokić (Demokrate) ranije bio izričit da ta lokalna uprava nije nadležna za uklanjanje spomen-ploče sa objekata bivšeg logora JNA u Morinju i da inspekcija to može naložiti samo ministarstvima koja su je i postavila, iz Uprave za inspekcijske poslove u više navrata su poručivali da su već donijeli rješenje koje je pravosnažno i izvršno, te da nova neće donositi.

Podsjetimo, inspekcija je raniјe naložila Opštini Kotor da ukloni ovo obilježje, dok je Jokić poručivao da se uklanjanje ploče može naložiti samo i isključivo Ministarstvu vanjskih poslova i resoru odbrane, odnosno institucijama koje su tu ploču i postavile.

Inspekciјa јe napisala više kazni Opštini Kotor zbog neuklanjanja spomen-ploče u Morinju.

Nelegalna ploča koštala 235 eura

Izrada spomen-ploče koštala je 235,95 eura, a troškovi su bili na teret vojnog resora.

– Ministarstvo odbrane ne raspolaže informacijama ko je autor teksta na spomen-ploči, niti raspolaže bilo kakvom službenom prepiskom koja bi upućivala na autorstvo – odgovorili su ranije iz resora odbrane na naše pitanje ko je autor teksta koji je osporavan u javnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. septembar 2024 11:40