Ambasada SAD u Podgorici ( / - AMBASADA SAD U PODGORICI (FOTO: ARHIVA/RTCG.ME)
09/12/2022 u 09:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Volonteri Mirovnog korpusa počinju službu u Crnoj Gori

Oni će raditi zajedno sa kolegama iz Crne Gore - predavati engleski jezik, pokretati različite programe i inicijative za mlade, organizovati različite vannastavne aktivnosti i još mnogo toga

Grupa od šest volontera Mirovnog korpusa položiće danas zakletvu kojom će se obavezati na dvije godine službe u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Navodi se da je to prva grupa Mirovnog korpusa ikada koja će volontirati u Crnoj Gori, jer je zbog pandemije COVID-19 prethodna morala biti evakuisana u martu 2020. godine.

- Volonteri Mirovnog korpusa radiće zajedno sa kolegama iz Crne Gore - predavati engleski jezik, pokretati različite programe i inicijative za mlade, organizovati različite vannastavne aktivnosti i još mnogo toga, kaže se u saopštenju.

Iz Ambasade su kazali da će, nakon ceremonije, šestoro volontera poći na lokacije gdje će započeti službu u Crnoj Gori.

Iz Ambasade su podsjetili da je Mirovni korpus pokrenuo program u Crnoj Gori na poziv crnogorske Vlade.

- Saradnja između Mirovnog korpusa i Vlade je jasan pokazatelj jake veze koja postoji između SAD-a i Crne Gore, navodi se u saopštenju.

Mirovni korpus je međunarodna mreža volontera, članova zajednice, partnera iz zemlje domaćina i zaposlenih koji su vođeni misijom te agencije da promoviše svjetski mir i prijateljstvo.

- Na poziv vlada širom svijeta, volonteri Mirovnog korpusa rade zajedno sa članovima zajednice na lokalnim prioritetnim projektima u oblastima obrazovanja, zdravlja, životne sredine, poljoprivrede, ekonomskog razvoja zajednice i razvoja mladih, precizira se u saopštenju.

Tokom službe, kako se navodi, članovi mreže Mirovnog korpusa razvijaju prenosive vještine i usavršavaju interkulturne vještine koje ih pozicioniraju kao sljedeću generaciju globalnih lidera.

Iz Ambasade su kazali da je, otkako je američki predsjednik Džon Kenedi osnovao Mirovni korpus 1961. godine, više od 240 hiljada Amerikanaca volontiralo kroz taj program u 142 države.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 17:18