Zlatko Vujović i Vesna Vučković / foto: Vrhovni sud
30/05/2024 u 13:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vrhovni sud i NVO CeMI saradnjom do transparentnosti i efikasnosti pravosuđa

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) i Vrhovni sud potpisali su memorandum u cilju praćenja, analize i unapređenja pravosudnog sistema.

Takođe, svrha memoranduma, koji su potpisali v.d. predsjednika Vrhovnog suda Vesna Vučković i predsjednik Upravnog odbora CeMI-ja Zlatko Vujović, je i promovisanje vladavine prava i zaštita ljudskih prava.

Saradnja će, između ostalog, podrazumijevati praćenje suđenja i drugih pravosudnih procesa radi analize poštovanja prava učesnika u postupcima,  razmjenu informacija i iskustava u oblastima od interesa za unaprjeđenje pravosudnog sistema, organizovanje zajedničkih obuka, konferencija i drugih događaja koji doprinose edukaciji i promociji dobrih praksi u pravosuđu i sprovođenje zajedničkih istraživanja i studija na teme koje su  relevantne za pravosudni sistem.

Vrhovni sud će podstaći predsjednike sudova da monitorima NVO CeMI omoguće nesmetan pristup javnim suđenjima, u skladu sa prostornim mogućnostima, a u svrhu realizacije CeMI aktivnosti praćenja suđenja.

- Vrhovni sud će, nastavljajući dosadašnju saradnju, podržati aktivnosti NVO CeMI u  pristupu spisima pravosnažno okončanih predmeta po prethodnom zahtjevu i odobrenju nadležnog suda, osim onih čija je dostupnost ograničena propisima - kazala je Vučković.

NVO CeMI će realizovati aktivnosti praćenja odabranih krivičnih postupaka u svim osnovnim i višim sudovima u Crnoj Gori, uz mogućnost praćenja određenih postupaka u predmetima sudova za prekršaje i Upravnog suda, uključujući i primjenu instituta kao što su sporazum o priznanju krivice i odloženo krivično gonjenje, uz puno poštovanje pravosudnog sistema i zakona Crne Gore.

- NVO CeMI će, takođe,  organizovati nacionalne konferencije na kojima će glavnim učesnicima iz nacionalnog pravosuđa, međunarodnim partnerima i organizacijama civilnog društva biti predstavljeni tematski izvještaj o praćenju suđenja - istakao je Vujović, dodajući da će ova NVO sprovoditi internet kampanju o najbitnijim aspektima reforme pravosuđa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

29. jun 2024 14:06