Marko Vukajlović / Raskrinkavanje.me
31/05/2024 u 11:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vukajlović: Ali nije istina

Od početka rata u Ukrajini Kremlj pokušava da progura priču da su na ratištu NATO vojnici, te da zapadne zemlje imaju svoje predstavnike koji pomažu Ukrajincima da odbiju napade.

U posljednje vrijeme, lopta je prebačena na teren dileme – da li će NATO direktno i zvanično ući u rat sa Rusijom?

Najčešće o ovakvom scenariju, sa strane EU, govorio je predsjednik Francuske, Emanuel Makron, koji je u maju “razapet” u pro-ruskim medijima. Njegove kolege iz NATO-a i EU bile su saglasne sa Makronovim stavovima o slanju vojske u Ukrajinu, ali čuveni član 5 NATO povelje u nekom momentu bi mogao promijeniti sve.

Makron je govorio na tom fonu u intervjuu za Economist i rekao je da ne isključuje nijedan scenario, naročito zato što se, kako kaže: “suočavamo sa nekim ko ne isključuje ništa”, aludirajući na poteze Moskve. Tom prilikom je rekao i da će se pitanje slanja zapadnih trupa u Ukrajinu legitimno postaviti ako Rusija probije ukrajinske linije fronta i dodao da ne možemo biti naivni i vjerovati da će se Rusija zaustaviti na Ukrajini.

Sve te njegove riječi neki mediji okarakterisali su kao poziv francuskog predsjednika na započinjanje trećeg svjetskog rata. U stvari se radi o zamjeni teza.

Kao da to nije bilo dovoljno, jedan bivši američki zvaničnik objavio je da su francuske trupe u Ukrajini. Kao izvore naveo je društvene mreže. Kasnije je rekao da je možda pogriješio. Ali, ništa od toga nije bilo dovoljno i internet se zapalio. Situacija je toliko eskalirala da su se oglasila francuska ministarstva vanjskih poslova i odbrane da potvrde da na tlu Ukrajine nema francuskih vojnika!

Dalje je ruska propaganda prihvatila klasični novinarski pristup – fokusirane priče i pisalo se o pogibiji “najboljeg francuskog snajpera, Ernesta Barbijerija”. Barbijeri je navodno bio pripadnik Legije stranaca i skončao je negdje u regionu Harkova. Objavljena je čak i njegova fotografija. Problem je samo što je cijela ova priča puna rupa. Barbijeri je stvaran lik, ali ne i onaj sa objavljene fotografije. Borio se na strani Ukrajinaca, ali da li je najbolji snajper i da li je mrtav – odgovorio je sam: odrično, na oba pitanja. On je snimio video u kojem kaže da je živ i zdrav, da odavno nije u Ukrajini, te da svakako nije najbolji francuski snajper. A, ostaju otvorena sva ostala pitanja: ko je zapravo ovaj čovjek koji ima zavidan stil života, ako je sudeći po društvenim mrežama, umije li uopšte da rukuje snajperom i kako je sa njegovog profila na Fejsbuku poslata poruka za rad u rudniku u Australiji?

Da li bi mrtvi najbolji snajper u Francuskoj imao tako živopisnu priču?

Kao što smo pomenuli, Francuska je u maju bila lajt motiv ruskim propagandistima, pa su na tapetu bile i dvije stvari, ne tako direktno povezane sa ratom u Ukrajini.

Prvo smo imali studiju o ograničavanju društvenih mreža za maloljetnike u Francuskoj. Studiju je naručio sam predsjednik Makron, a u cilju zaštite djece od velikih korporacija, ali i desnice – da dođu do potencijalnih regruta sjutra. U Francuskoj se razmatraju načini: kako sve to sprovesti, a regionalni mediji se pitaju: kakva je to sloboda i demokratija u Parizu i šire kad Makron u narednih nekoliko dana nastoji da zabrani društvene mreže?

Da li će i kada restrikcije (na osnovu nalaza studije) stupiti na snagu niko ne zna, a sigurno se one neće odnositi na cijelu francusku populaciju.

Na kraju je optička varka poslužila da se pokuša pokvariti spektakularan doček Olimpijskog plamena u Marseju. Naime, plamen je stigao a dočekalo ga je oko 150 hiljada ljudi, koji su uživali u fantastičnoj ceremoniji. Jedan njen segment bio je i prelet aviona koji su ispustili boje francuske zastave. Ili ruske? Zavisi koga pitate. Neki su vidjeli rusku iz jednog ugla, dok je iz drugog ugla potpuno jasno da francuska avijacija nije pogriješila.

Kada se sve skupi, svjetski fektčekeri, ali najprije francuski, imali su pune ruke posla da se odbrane od raznih manipulativnih narativa. Ako biste ih pitali da odgovore u jednoj rečenici o čemu se radi, vjerovatno bi samo odbrusili: Mais, c’est pas vrais.

Marko Vukajlović, Raskrinkavanje.me

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje iznešeni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

Raskrinkavanje.me je platforma Centra za demokratsku tranziciju (CDT) čiji su primarni ciljevi suprotstavljanje medijskim manipulacijama, povećanje kvaliteta sadržaja medija, medijske pismenosti čitalaca i poštovanja profesionalnih standarda na medijskoj sceni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

28. jun 2024 22:33