Akcija/simulacija, Vuković se uvjerio da se propisi ne poštuju / - NVO ALFA CENTAR
10/07/2023 u 15:52 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vuković: Treba da doprinesemo boljem položju i poboljšanju kvaliteta života OSI

Čelnici Opštine Nikšić u invalidskim kolicima provozali se gradom

Simulacija u okviru projekta "Saobraćaj po mjeri osoba sa invaliditetom" kojom su donosioci odluka u Opštini Nikšić bili u prilici da koristeći invalidska kolica pođu do nekih institucija u ovom gradu i steknu bolju sliku o problemima sa kojima se osobe sa invaliditetom u ovom gradu svakodnevno susreću. Simulaciju su organizovali NVO Alfa centar sa NVO Mozaik Nikšić, Dnevnim centrom za djecu sa smetnjama u razvoju - Niksic, Arbeiter-Samariter-Bund i Opštinom Nikšić.

U ime Opštine Nikšić u akciji su učestvovali predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković, sekretar Sekretarijata za komunalne poslove Vidak Krtolica, zatim Milan Bošković, sekretarka Sekretarijata za uređenje prosotora i zaštitu životne sredine Milanka Radulović kao i predstavnici Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje.

Vukovic kazao je da se uvijek se može i bolje i više, a lokalna uprava se trudi, prema njegovim riječima da ispoštuje standarde i grad učini što pristupačnijim osobama sa invaliditetom.

– Prošli smo kroz tri ugostiteljska objekta i vidimo da ni u jednom nije ispoštovan propis koji kaže da se stolovi od fasade moraju odmaći dva metra. To je nešto na čemu ćemo insistirati već po završenoj aktivnosti i tražiću da se krene u aktivno sprovođenje propisa i vršenja nadzora, jer uzalud to mi jednom dovedemo u red, ako nemamo kontinuiran nadzor ništa nećemo napraviti dugoročno. Svjestan sam problema i potrudićemo se da ga riješimo. Imamo mnogo posla. U to sam se lično uvjerio i nadam se da ćemo uspjeti da situaciju dodatno popravimo u narednom periodu, kada je u pitanju poštovanje propisa. Dogovorili se da naredne sedmice napravimo sastanak sa NVO Mozaik i da vidimo na koje načine mi kao rukovodstvo treba da doprinesemo boljem položju i poboljšanju kvaliteta života OSI - kazao je Vuković.

Alfa centar je, u sklopu projekta, postavio 15 opominjućih tabli na parking mjestima namijenjenim osobama sa invaliditetom, sa natpisom "Želiš li da zamijenimo mjesta".

Namjera "Alfa centra" – da doprinese uspostavljanju saobraćaja po mjeri OSI, kako bi to bio početak u građenju društva jednakih.

- Cilj nam je da unaprijedimo prava osoba sa invaliditetom u Nikšiću i podignemo svijest građana sa problemima sa kojima se oni svakodnevno susreću u saobraćaju. Želimo i da podignemo svijest o značaju i poštovanju parking mjesta namijenjeni OSI - kazala je Sara Đoković iz "Alfa centra".

Kako je istakla, opominjućim tablama žele da skrenu pažnju nesavjesnim učesnicima u saobraćaju na poštovanje parking mjesta namijenjenih OSI, kao i da pošalju poruku da o ovoj temi ima još dosta prostora za razgovor, kako u lokalnoj zajednici, tako i na nivou države.

- Željeli bi da podstaknemo i druge nevladine organizacije koje se bave ovom temom, kao i donosioce odluka, da se više pozabave ovom problematikom. Nepoštovanjem parking mjesta namijenjenih za OSI, kao i parkiranjem na trotoaru, mi ugrožavamo njihove živote i čini mi se da to vozači zaboravljaju ili nemaju na umu - istakla je Đoković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:24