dejan vukšić / - DAN
19/09/2024 u 20:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vukšić: Nezakonito prisluškivanje mora biti kažnjeno

Specijalno tužilaštvo podnijelo je optužni predlog protiv nekadašnjeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Peruničića zbog zloupotrebe službenog položaja.

U razgovoru za Adria televiziju nekadašnji direktor ANB-a Dejan Vukšić poručio je da se nada da će, zbog prekoračenja nadležnosti, odgovarati svi koji su bili uključeni u nezakonite radnje.

Vukšić o slučaju Peruničića: Pravda u Crnoj Gori spora, ali dostižna

Podizanje optužnog predloga protiv nekadašnjeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost zbog zloupotrebe službenog položaja, prema Vukšićevim navodima, pozitivan je korak koji bi trebalo da konačno dovede do otkrivanja svih nepočinstava nekadašnjeg režima.

- Prije svega, pozdravljam odluku tužilaštva da se protiv bivšeg direktora ANB-a podigne optužni predlog zbog zloupotrebe službenog položaja i, da se razumijemo, ovo ne posmatram kao ništa lično, ne mogu reći da se radujem, već da sam zadovoljan iz više razloga, jer ovaj optužni akt je proizvod jedne interne istrage koja je bila temeljna i trajala je jedan duži vremenski period, koji su sproveli da kažem čarobni profesionalci iz ANB-a, iz perioda kada sam ja bio direktor i koji sam cjelokupnu građu, a u pitanju su hiljade i hiljade dokaza, koju sam neposredno pred kraj mandata predao specijalnom tužilaštvu- dodao je Vukšić.

Kada je riječ o navodima optužnog predloga, Vukšić nije želio da ih komentariše, jer, kako ističe, ne želi da se stvori utisak stvaranja pritiska na institucije sistema, ali se nada da će postupak biti sveobuhvatan.

- Moram da iskažem svoje mišljenje, a to je da se nadam da se ovaj postupak neće svesti samo na jednu osobu, s obzirom na to da direktor ništa nije mogao raditi sam, u smislu organizacije rada. Jasno je i zna se ko je mogao i eventualno nezakonite radnje sprovodio i ko je morao znati ima li ili nema za to što radi konkretno odluka Vrhovnog suda- dodao je.

Vukšić se nada da će ovaj postupak imati pozitivne posljedice po cjelokupno društvo, jer će oštećeni imati pravo na naknade štete koje su ovi nezakoniti tajni postupci izazvali, te da će konsekvence biti ljekovite.

- Međutim, država treba da odreaguje, osim toga što su organi pravosuđa pokrenuli adekvatne krivične postupke, da se materijalno refundira za slučaj plaćanja štete, prema oštećenim licima i drugo, što smatram važnijim i bitnijim, očekujem, prije svega kao građanin, izricanje adekvatne krivično pravne sankcije koja će uticati na druga lica da se uzdrže od ovakvih i sličnih krivičnih djela- navodi on.

Vukšić je apsolutno saglasan da je ovaj slučaj nezakonitog prisluškivanja u stvari najbolji pokazatelj zarobljenih institucija države u periodu vladavine bivšeg režima i dodao da bi u narednom periodu trebalo raditi na prevenciji ovakvih djela.

- Po mom mišljenju, malo je reći da je Crna Gora bila zarobljena država prije avgusta 2020. godine. Evo, palo mi je na pamet, što bi rekao jedan strani političar iz tog vremena: Svaka država ima svoju mafiju, samo je u Crnoj Gori drugačije, tamo mafija ima svoju državu- poručio je Vukšić.

Peruničić je optužen da je, od decembra 2019. do avgusta 2020. godine, u Podgorici, protivpravno iskorištavao službeni položaj i, suprotno Zakonu o Agenciji za nacionalnu bezbjednost i bez odobrenja predsjednika Vrhovnog suda, nepoznatim službenicima Agencije izdavao usmene naloge za primjenu nadzora nad 50 fizičkih lica, jedne političke partije, više privrednih društava i Srpske pravoslavne crkve.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 20:52