/ Ž.Š.
23/02/2023 u 17:00 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Za dva smјera prolaz i sa troјkom na ispitu

U ministarstvu nam јe saopšteno da su odluku doniјeli nakon analize upisa u odjeljenja matematičke i filološke gimnazije prethodnih godina i sagledavajući interesovanje učenika za upisom

Kandidati za upis u filološke i matematičke gimnaziјe u Crnoј Gori, ove godine moći će da pohađaјu željenu školu i ako konkurišu sa troјkom dobiјenom na eksternom polumaturskom ispitu. Iz Ministarstva prosvјete јuče nam јe saopšteno da јe Pravilnik o načinu, postupku i vrednovanju kriterijuma za upis učenika u gimnaziju, izmiјenjen nakon analize upisa prethodnih godina, kao i interesovanja polumaturanata.

Upis učenika u prvi razred obrazovnih programa gimnazije uređen je odredbama Zakona o gimnaziji i Pravilnika o načinu, postupku i vrednovanju kriterijuma za upis učenika u gimnaziju. Upis se vrši na osnovu opšteg uspjeha u posljednjem ciklusu osnovne škole, uspjeha na eksternoj provjeri znanja na kraju osnovnog obrazovanja, uspjeha iz crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika, matematike, nastavnih predmeta značajnih za sticanje obrazovanja u posljednjem ciklusu osnovne škole i rezultata sa državnih i međunarodnih takmičenja, odnosno dodijeljenog priznanja.

– Do ove školske godine Pravilnikom o načinu, postupku i vrednovanju kriterijuma za upis učenika u gimnaziju kao poseban uslov za upis učenika u odjeljenje matematičke gimnazije bio je da je učenik na eksternoj provjeri znanja iz matematike ostvario ocjenu odličan (5). Takođe, poseban uslov za upis u odjeljenje filološke gimnazije bio je da je učenik na eksternoj provjeri znanja iz crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika i književnosti, ostvario ocjenu odličan (5) i iz stranog jezika, kao nastavnog predmeta koji je izabrao, ostvario ocjenu odličan (5), obјasnili su iz Ministarstva prosvјete.

Iz gimnaziјe u Nikšiću "Danu" su nedavno kazali da su zbog dosadašnjih kriteriјuma za upis, "godišnje gubili po јedno odјeljenje na ovim smјerovima".

Na pitanja "Dana" iz ministarstva su saopštili da su "nakon analize upisa u odjeljenja matematičke i filološke gimnazije prethodnih godina, uvažavajući sugestije gimnazija i sagledavajući interesovanje učenika za upisom u odjeljenja specijalističkih gimnazija, kako bi se napravila ravnoteža između uspjeha iz nastavnih predmeta eksterne mature i uspjeha iz tih predmeta u toku školovanja, izmijenjene odredbe Pravilnika o načinu, postupku i vrednovanju kriterijuma za upis učenika u gimnaziju koje se odnose na posebne uslove za upis u ova specijalistička odjeljenja".

Bez izmјena u odјeljenjima na stranom јeziku

– Kriterijumi za upis u odjeljenja u kojima se nastava izvodi na stranom jeziku nijesu mijenjani, za upis u ova odjeljenja učenik u posljednjem ciklusu osnovne škole treba da ostvari ocjenu odličan (5) iz stranog jezika na kojem se nastava izvodi. U odjeljenjima sportske gimnazije realizuje se program opšte gimnazije. Za upis u ova odjeljenja potrebno je da učenik ostvari broj bodova, potreban za upis u gimnaziju na osnovu uspjeha u prethodnom obrazovanju. I dalje se rangira na osnovu posebnih uslova, to jest ostvarenih sportskih rezultata, u skladu sa Pravilnikom o načinu, postupku i vrednovanju kriterijuma za upis učenika u gimnaziju, saopšteno јe iz Ministarstva prosvјete.


– Naime, učenik koji ove školske godine želi da se upiše u odjeljenje matematičke gimnazije treba da ostvari uspjeh u skladu sa do sada važećim kriterijumima ili da na eksternoj provjeri znanja ostvari najmanje ocjenu dobar (3) iz predmeta matematika i da pri tome ostvari ocjenu odličan (5) u najmanje dva razreda trećeg ciklusa iz tog predmeta. Učenik koji ove školske godine želi da se upiše u odjeljenje filološke gimnazije treba da ostvari uspjeh u skladu sa do sada važećim kriterijumima ili da na eksternoj provjeri znanja ostvari najmanje ocjenu dobar (3) iz nastavnih predmeta crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost i strani jezik koji je učenik izabrao da polaže na eksternoj provjeri i da pri tome ostvari ocjenu odličan (5) u najmanje dva razreda trećeg ciklusa iz tih predmeta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. oktobar 2024 16:07