/ - ilustracija
11/06/2023 u 07:49 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Za mјesec dana Vlada na dnevnice potrošila 167.000 eura

Prema Ustavu, mi smo država socijalne pravde. A upravo sve ovo pokazuje da te pravde nema, pa je ta odredba o državi socijalne pravde, prosto, vrijeđanje inteligencije građana, smatraju u ASP-u

Centralna administracija nastavila je i u proteklom mjesecu sa ogromnim izdacima za službena putovanja u zemlji i inostranstvu, za šta je u maju, kako pokazuju javne evidencije, potrošeno najmanje 667.000 eura, saopšteno je "Danu" iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP). Od tog iznosa, na dnevnice za službena putovanja u zemlji odnosi se nepunih 45.000 eura, a na dnevnice za službena putovanja zaposlenih u centralnoj administraciji van granica države preko 122 hiljade eura, ukupno 167.000

Nadalje, za prevoz na službenim putevima u zemlji i inostranstvu u maju je plaćena 101.000, za smještaj na tim putovanjima još oko 120.000, dok opšta stavka "službena putovanja" u zemlji i inostranstvu nosi još 269.000 eura, a stavka "ostali troškovi" za putovanja još desetak hiljada. Troškovi reprezentacije u zemlji i inostranstvu prikazani su kroz još tridesetak hiljada eura.

– Ovo, pored ostalog, pokazuje da je rasipništvo na najvišem nivou. Ako se zna da je u maju za takozvano materijalno obezbjeđenje porodice, odnosno za socijalna primanja, od kojih živi preko 21.000 članova socijalno ugroženih porodica, isplaćeno preko 736.000 eura, jasno je da se ne može govoriti o postojanju socijalne pravde u zemlji – ociјenili su iz ASP-a.

Kako objašnjavaju, proizilazi da članu porodice koja živi od socijale dnevno stoji na raspolaganju nešto preko јednog eura za život, što je zona velikog siromaštva, dok se istovremeno ogromni iznosi javnog novca troše za različite beneficije funkcionera i zaposlenih u javnom sektoru.

– I dok se godinama značajno troši za beneficije, o siromaštvu se ne govori i svaka vlast se trudi da taj problem gurne pod tepih, pa ti ljudi u nekom času prosto postaju nevidljivi za ovo društvo – ukazuјu iz ASP-a.

Putovalo se na sve strane

Službena putovanja јedan su od zaštitnih znakova aktuelne vlade, koјa јe izglasana 28. aprila prošle godine. "Dan" јe raniјe pisao da su ministri iz ove vlade za nešto više od sedam mjeseci postojanja uspjeli da posjete 35 država. Vladi je nepovjerenje izglasano 19. avgusta.

Kako pokazuju podaci iz vladine dokumentacije, ministri i službenici ministarstava putovali su u: Luksemburg, Njemačku, Belgiju, Italiju, Grčku, Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju, Albaniju, Francusku, Češku, Maroko, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Izrael, Ujedinjeno Kraljevstvo, Švajcarsku, Sjedinjene Američke Države, Vatikan, Poljsku, Tunis, Rumuniju, Kipar, Austriju, Mađarsku, Švedsku, Holandiju, Portugal, Egipat, Škotsku, Maltu, Azerbejdžan, Tursku, Kanadu...

Visoke plate, dodatne varijabile, plaćeni telefoni i gorivo, obično i mogućnost korišćenja službenog automobila, dnevnice (dnevnica u zemlji je 18 eura), troškovi reprezentacije, dodatna plaćanja za rad u komisijama i na projektima, uredni godišnji odmori, od dobrih plata sjutra i dobre penzije, izdašne otpremnine u slučaju da su višak, za funkcionere naknade od godinu u slučaju prestanka funkcije, sve to su beneficije zaposlenih u javnom sektoru.

– Prema Ustavu, mi smo država socijalne pravde. A upravo sve ovo pokazuje da te pravde nema, pa je ta odredba o državi socijalne pravde prosto vrijeđanje inteligencije građana – smatraju iz ASP-a.

Javne evidencije pokazuju i da je u maju na različitim budžetskim stavkama prikazan trošak od preko 430 hiljada eura za troškove goriva.

– Očito je da se ni na ovoj poziciji ne pokušavaju napraviti bilo kakve uštede, nego se od javnog novca troši koliko se god može – ukazali su iz ASP-a.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 16:46