Ilustracija / -FOTO: SHUTTERSTOCK
10/06/2024 u 09:52 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Za pet mјeseci 36 slučaјeva vršnjačkog nasilja

Uprava policije (UP) јe od 1. јanuara do 1. maјa registrovala 36 krivičnih djela vršnjačko nasilje, i to teška tjelesna povreda (6 krivičnih djela), teška tjelesna povreda u sticaju sa nasilničkim ponašanjem (2), laka tjelesna povreda (3), nasilničko ponašanje (17), ubistvo u pokušaju (1), zlostavljanje (4), izazivanje opšte opasnosti (1) i ugrožavanje sigurnosti (2 krivična djela).

Тo su podaci koјe јe UP dostavila predsјedniku i članici Savјeta za građansku kontrolu rada policiјe, Zoranu Čelebiću i Aidi Petrović.

– U toku 2023. godine, Uprava policije je evidentirala 98 krivičnih djela koja su predstavljala vršnjačko nasilje, i to: teška tjelesna povreda (31 krivično djelo), laka tjelesna povreda (30), nasilničko ponašanje (9), teško ubistvo (1), ubistvo u pokušaju (3), učestvovanje u tuči (8), ugrožavanje opasnim oruđem pri tuči i svađi (1), izazivanje opšte opasnosti (6) i ugrožavanje sigurnosti (9 krivičnih djela) – navodi se u podacima UP.

Savjet za građansku kontrolu rada policije, na inicijativu članice Aide Petrović, odlučio јe da pokrene rad na novom predmetu pod radnim nazivom "Praćenje vršnjačkog nasilja u Crnoj Gori i postupanje policije".

– S tim u vezi, od OB Danilovgrad zatražena je informacija o ishodu ili trenutnom statusu postupaka koji su policijski službenici tog odjeljenja, po nalogu nadležne državne tužiteljke, podnijeli 2023. godine protiv dvije malodobne osobe – prve zbog učinjenog prekršaja i druge zbog krivičnog djela. Od direktora Uprave policije Aleksandra Radovića zatraženo je da informiše Savjet, kroz posebne tematske informacije, o problematici, intenzitetu i obimu, broju slučajeva vršnjačkog nasilja u školama, nasilja između malodobnih osoba i nasilja među mladima u 2023. i za prva četiri mjeseca 2024. godine i postupanjem policijskih službenika s tim u vezi – saopštili su za "Dan" Petrović i Čelebić.

Uključiti cijelo društvo

U zaključcima odgovora povodom pitanja koja su im uputili Čelebić i Petrović, Uprava policije je poručila da ostaje posvećena prevenciji i otkrivanju, sprečavanju i suzbijanju vršnjačkog nasilja, te da će i dalje preduzimati sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

– Ali i svjesni potrebe da je u rješavanje ovog problema od samog početka neophodno uključiti cjelokupno društvo, odnosno sve aktere na adresama odlučivanja, kako bismo na vrijeme, počev od najranijeg uzrasta djece, reagovali raznim mehanizmima i time gradili atmosferu sigurne sredine za našu djecu u kojoj će ona moći iskazati mišljenje i stavove, kao i autentičnost svoje ličnosti, koji mogu biti različiti od većine i na koje će druga djeca reagovati asertivno i nenasilno, čak i kada se ne slažu sa iznijetim. S tim u vezi, policija ostaje otvorena za sve inicijative koje za cilj imaju promociju asertivne komunikacije i nenasilnog rješavanja konflikata među djecom, a time i razvijanje dijaloga među vršnjacima, kako bi se, u narednom periodu, obim vršnjačkog nasilja među maloljetnicima smanjivao – zaključili su u odgovorima.

Kako su dodali, Uprava policije ih je informisala da posvećuje znatnu pažnju kako prevenciji vršnjačkog nasilja, tako i otkrivanju, sprečavanju i suzbijanju ovakve vrste ponašanja među maloljetnicima.

– Policija je ocijenila da јe od izuzetne važnosti uključivanje roditelja i staratelja u komunikaciju sa vaspitačima i nastavnicima, u vrtićkom i školskom uzrastu, a radi rješavanja nastalog problema među vršnjacima, u cilju, između ostalog, prevencije potencijalnog štetnog događaja. Korekcija devijantnog ponašanja, koja vodi ka nenasilnom rješavanju konflikata i rad sa djecom i maloljetnicima kojima je potrebna podrška psihologa i drugih stručnih lica kako bi na vrijeme razriješila uzrok takvog devijantnog ponašanja, ogleda se u saradnji roditelja/staratelja sa vaspitačima, nastavnicima, razrednim starješinama, školskim psiholozima i po potrebi drugim licima medicinske ili druge potrebne struke – naveli su Petrović i Čelebić.

Golubović: Alarmantni podaci o agresiјi kod dјece, prednjače dјevoјčice

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. oktobar 2024 06:28