Zajednica opština Crne Gore / - M.VUJISIć
22/08/2024 u 16:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zajednica opština podnijela amandmane: Traže dio prihoda od igara na sreću i interneta

U cilju unapređenja i zaštite finansijske održivosti lokalnih samouprava, Zajednica opština Crne Gore (ZOCG) uputila je Skupštini amandmane na dva zakona koje će poslanici razmatrati na plenumu 30. avgusta. Riječ je o izmjenama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica i zakona o otpisu kamate na dospjele poreske obaveze.

Kako ističu iz ZOCG amandmanom na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica ZOCG želi da obezbijedi da se utvrđeni procenat cjelokupnog prihoda države po ovom osnovu ustupa lokalnim samoupravama, uključujući i dio iz proširenja poreskog obuhvata, koji se novim zakonskim rješenjem predviđa.

Dodaju da predlog zakona, naime, predviđa proširenje obuhvata poreza utvrđivanjem dva nova prihoda – od interneta i video igara, kao i od igara na sreću, s tim da sve naplaćeno po toj osnovi ide isključivo u državni budžet.

Usvajanjem amandmana Zajednice opštine, omogućilo bi se da lokalne samouprave dobiju dio i od ovih prihoda na isti način i po istom ključu po kojem dobijaju od prihoda po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica ostvarenog po drugim osnovama.

- Da podsjetimo, Zakon o finansiranju lokalne samouprave kao sistemski zakon, predvidio je da od ovih prihoda opštinama primorskog i središnjeg regiona ide 40 odsto, opštinama sjevernog regiona 89 odsto, i 11 odsto da ide u Egalizacioni fond. Predlogom zakona o otpisu kamate na dospjele poreske obaveze utvrđuje se pravo na otpis kamate poreskom obvezniku koji ima evidentiran poreski dug i koji ga izmiri u zakonom utvđenom roku, kao i poreskom dužniku čiji je poreski dug reprogramiran u skladu sa Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja i Uredbom o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja - saopštila je generalna sekretarka Zajednice opština Mišela Manojlović.

ZOCG podnijela amandmane: Samo lica koja dobiju posao da dostavljaju zdravstveno uvjerenje

Imajući u vidu, dodaju, da je Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja izričito isključena mogućnost reprograma poreskih obaveza opština, kao i da ovim Predlogom zakona o otpisu kamate na dospjele poreske obaveze nisu definisana prava lokalnih samouprava, Zajednica opština zaključuje das u one dovedene u nepovoljniji položaj u odnosu na ostale poreske obveznike, budući da ne postoji mogućnost otpisa kamate na njihove dospjele poreske dugove ni po jednom osnovu.

- Zato je predložen amandman kojim se opštine, odnosno njihova privredna društva i ustanove dovode u ravnopravan položaj sa svim ostalim poreskim obveznicima po pitanju prava na otpis kamata. Njegovo usvajanje bi značajno doprinijelo poboljšanju finansijskog stanja opština i storio bi se pravni osnov za ugovorno regulisanje otpisa kamata pod istim uslovima kao i za ostale poreske obveznike  - navodi se u obrazloženju amandmana koje potpisuje generalna sekretarka Zajednice opština Mišela Manojlović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 20:04