/ foto: lazar ružić
22/07/2022 u 09:33 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zaštita biračkog prava: DIK usvojila obrasce za podnošenje prigovora

Komisija je u prethodnom periodu promijenila više podzakonskih akata u cilju unapređenja izbornog ambijenta u skladu sa preporukama međunarodnih organizacija koje prate izborni proces

Državna izborna komisija je u cilju unapređenja zaštite biračkog prava dopunila Uputstvo o jedinstvenim obrascima za sprovođenje izbornih radnji.

- Naime, kako bi biračima bilo olakšano podnošenje prigovora odnosno zaštita biračkog prava DIK je propisala dva obrasca za podnošenje prigovora i to u vezi radnji koje se odnose kako na rad biračkog odbora, ali i na radnje i odluke izbornih komisija. Na ovaj način birači, ali i drugi zainteresovani subjekti, će moći lakše podnijeti prigovore budući da su obrascima propisani svi potrebni elementi i forma koju prigovor treba da ima. DIK je na ovaj način nastavila postupak realizacije preporuka iz Konačnog ODIHR-ovog izvještaja od 2020. godine u kojem se pored ostalog navodi da „treba razmotriti usvajanje proceduralnih smjernica i obrazaca za prigovore- navodi se u saopštenju.

Komisija je u prethodnom periodu promijenila više podzakonskih akata u cilju unapređenja izbornog ambijenta u skladu sa preporukama međunarodnih organizacija koje prate izborni proces.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 20:57