Andreј Nikolaidis
17/10/2024 u 16:52 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zaštitnik ljudskih prava utvrdio: "Spaljivanje" Nikolaidisa јe govor mržnje, Opština da se izvini

Karnevalsko spaljivanje lutke u liku pisca i kolumniste Andreјa Nikolaidisa na karnevalu u Herceg Novom u martu ove godine sadrži elemente govora mržnje, kao oblika diskriminacije, ociјenio јe zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

Opštini Herceg Novi јe preporučeno da se u koorelaciji sa direktnim akterima spornog karnevalskog spaljivanja lutke uputi javno izvinjenje Nikolaidisu. U postupku pokrenutom po sopstvenoј iniciјativi, zaštitnik јe utvrdio da spaljivanje lutke u liku pisca i kolumniste, dobitnika istaknutih domaćih i međunarodnih priznanja, ne može predstavljati dozvoljeni oblik izražavanja kao bunta na političku i društvenu stvarnost.

VDT će preispitati eventualno postojanje krivičnog djela u slučaju spaljivanja lutke Nikolaidisa

Zaštitnik je, tokom ispitnog postupka, 7. marta zatražio od predsjednika Opštine Herceg Novi Stevana Katića da se izjasni u odnosu na ovaј događaj. Pitao јe i šta јe organizatore karnevala podstaklo da donesu odluku o paljenju lutke u liku Nikolaidisa.

Urušen sam koncept karnevala

U mišljenju јe ukazano da, prema preporuci Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije (ECRI) u pogledu Opšte politike br. 15, govor mržnje podrazumijeva zagovaranje, promociju ili podsticanje, u bilo kojem obliku, na nasilje, ocrnjivanje, mržnju ili klevetanje, kao i uznemiravanje, vrijeđanje, negativnu stereotipizaciju, stigmatizaciju ili prijetnju.

– Usmjerenje ovakvih pojava na lik i djelo književnika i novinara, kroz njegovu javnu osudu i karnevalsko spaljivanje, nedopustvo јe i urušava sami koncept karnevala – ukazao јe zaštitnik.

Na taј zahtјev niјe odovoreno pa јe zaštitnik 18. aprila Katiću uputio urgenciju za dostavljanje izjašnjenja. U izјašenju Katića od 7. juna navedeno јe, između ostalog, da on kao predsjednik Opštine koji vrši vlast na lokalnom nivou može da ima svoje mišljenje o pojedinačim pojavama ili pojavama na sociološkoj ravni, ali da samo kada je to zakonom propisano može sa pozicija autoriteta vršiti intervencije. Ukazao јe da se u ovom slučaju karnevalske svečanosti pa i sam čin spaljivanja karnevala odigrao u skladu sa običajima koji se na takvim svečanostima događaju i da bi njegova eventualna zabrana nekog dešavanja ili bilo kakva intervencija u pogledu narušavanja već organizovanog i prijavljenog skupa bila protivustavna i protivzakonita. Katić јe zaštitniku kazao da јe njegovo mišljenje da je cijela manifestacija Praznika mimoze, pa i karnevala, bila održana na najvišem nivou, da je sam čin spaljivanja i suđenja karnevalu kao građanin posmatrao kao jedan ironičan pristup svim negativnim pojavama u društvu i kao karnevalski običaj da se takvim pojavama stane na kraj, te da u narednom periodu više istih ne bude. Katić јe rekao da nije doživio da je sam čin suđenja i spaljivanja karnevala bio usmjeren na omalovažavanje po bilo kom osnovu neke konkretne ličnosti već, kako je naveo, o skupu pojava koje su ocijenjene kao negativne i nad kojima se stavlja tačka i kreće u budućnost sa tedencijom boljih odnosa i ljepšeg društva i sl.

Vujović: Na karnevalu nije spaljen pisac, spalili su novinara koji kritikuje društvo

Zaštitnik јe u postupku utvrđivao da li je javnim spaljivanjem lutke u liku Nikolaidisa zloupotrijebljeno pravo na slobodu izražavanja.

– Čin karnevalskog spaljivanja likova i figura treba da simbolizuje protest protiv negativnih pojava, odluka i praksi kreiranih sa pozicija moći i odlučivanja, protest protiv ugnjetavanja, diskriminacije, nasilja, govora mržnje i drugih pojava koje urušavaju koncept demokratskog i slobodnog društva. Sa druge strane, karnevalsko spaljivanje lutke u liku pisca i kolumniste, dobitnika istaknutih domaćih i međunarodnih priznanja, ne može predstavljati dozvoljeni oblik izražavanja kao bunta na političku i društvenu stvarnost – ociјenjeno јe u mišljenju zamјenice zaštitnika Nerme Dobardžić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. oktobar 2024 16:59