Zavod za transfuziju obilježio Svjetski dan davalaca krvi / - FOTO: ZAVOD ZA TRANSFUZIJU
14/06/2024 u 13:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zavod za transfuziju obilježio Svjetski dan davalaca krvi

Dodjelom priznanja za doprinos razvoju dobrovoljnog davalaštva krvi, Zavod za transfuziju krvi Crne Gore je obilježio Svjetski dan davalaca krvi, koji ove godine nosi slogan „20 godina proslave darivanja: davaoci krvi, hvala vam!“.

Dvadeseta godišnjica Svjetskog dana davalaca krvi izuzetna je prilika da se zahvali davaocima krvi, koji su svojim donacijama spasili mnoge živote, kazali su iz Zavoda za transfuziju krvi.

Ministar zdravlja Vojislav Šimun naglasio je da zahvaljujući požrtvovanju davalaca, Zavod za transfuziju krvi ima stabilne količine ove najdragocjenije tečnosti, a kompletan zdravstveni sistem u kontinuitetu i bez rizika svakodnevno sprovodi veliki broj najsloženijih operativnih zahvata.

- Zavod za transfuziju krvi Crne Gore tokom prethodne, 2023. godine  registrovao je procenat davalaštva od 3,3%, prikupljeno je 20.344 donacija kroz čak 269 organizovinah akcija, a posebno je ohrabrujući podatak da je tokom prethodne godine čak 2 307 davalaca po prvi put doniralo krv. Ovi podaci ohrabruju, ali i pozivaju na aktivan i odgovoran odnos zajednice i društva prema doborovoljnim davaocima krvi - poručio je dr Šimun.

Direkorica Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore dr Tamara Šćepanović zahvalila se svima koji su doprinijeli da se bilježi rast u davalaštvu krvi.

- Rezultati za prvu polovinu tekuće godine su prevazišli i naša najoptimističnija očekivanja. Dakle, za prvih pet mjeseci prikupljno je oko 1700 jedinica krvi više u odnosu na isti period prethodne i za oko 1100 jedinica krvi više u odnosu na isti period rekordne 2022. godine. Ako nastavimo ovom dinamikom, čvrsto sam ubijeđena da ćemo sledeće godine na ovom mjestu govoriti o najvećem uspjehu na polju dobrovoljnog davalaštva krvi u našoj zemlji - kazala je dr Šćepanović.

Svjetski dan davalaca krvi čestitala je i šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, Mina Brajović. 

Priznanje za najuspješnije organizovanu akciju u 2023. godini dobili su: Društvo dobrovoljnih davalaca krvi „Radivoje Pima“ iz Budve; Klub dobrovoljnih davalaca krvi Danilovgrad; Klub dobrovoljnih dvalaca krvi „Piva“ i Društvo dobrovoljnih davalaca krvi „Sveti Jovan Vladimir “. Priznanje višestrukom davaocu krvi dobili su: Nikola Deretić iz Herceg Novog; Mirko Golubović iz Pljevalja; Bojan Stojilković iz Budve; Milenko Eraković iz Nikšića; Admir Hadzibegović iz Podgorice; Milan Bošković iz Nikšića; Goran Španjević iz Bijelog Polja; Miloš  Brakočević iz Berana; Hasredin Murić iz Bara; Branislav Ivanišević sa Cetinja i Nikola Nišević iz Kotora.

Dodijeljenja priznanja dobrovoljnim davaocima krvi u Crnoj Gori

Zavod za transfuziju krvi Crne Gore, već drugu godinu za redom, dodjeljuje priznanja za davaoce trombocita od uvođenja nove procedure, gdje se uz pomoć specijalnog separatora krvnih ćelija mogu donirati trombociti.

Priznanja za davaoce trombocita dobili su: Janko Rovčanin; Filip Mikić i Milosav Radulović.

Priznanje za kompaniju u 2023. godini dobila je kompanija Plantaže, dok je priznanje za državni organ u 2023. godini dobio Crnogorski elektrodistributivni sistem - CEDIS.

Priznanje za doprinos razvoju dobrovoljnog davalaštva krvi u 2023.godini dobili su Danilo Bulatović organizator akcija fakulteta Univerziteta Donja Gorica i dobrovoljni davalac krvi i Miroslav Vuković – presjednik Društva dobrovoljnih davalaca krvi Gacko i učesnik velikog broja akcija u Crnoj Gori.

Priznanje za medijsku promociju u 2023. godini dobile su Boje jutra -TV Vijesti, dok su Priznanje za podršku razvoja dobrovoljnog davalaštva krvi dobili JP Nacionalni parkovi Crne Gore, koja je obezbijedila 2500 ulaznica za doborovoljne davaoce krvi i kompanija Mil Pop, koja redovno donira vaučere davaocima krvi. 

​​​​​​Svjetski dan davalaca krvi obilježava se od 2004. godine. 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:37