zavod za zapošljavanje / dana rhiva
14/08/2024 u 12:32 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zavodu za zapošljavanje još nije vraćeno 4,5 miliona eura po osnovu 484 kredita

Ugovor o vansudskom poravnanju Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) i Crnogorske komercijalne banke (CKB) je istekao, čime je završena njihova saradnja u vezi sa naplatom kredita za samozapošljavanje, zbog čijeg se dugogodišnjeg nenaplaćivanja ZZZ duguju milioni eura, potvrđeno je za "Dan" iz te institucije.

 Iz Zavoda tvrde da prekid saradnje neće uticati na obustavljanje i prekidanje naplate kreditnih potraživanja, poručujući da intenzivno rade na rješavanju postojećih izazova iz domena naplate kreditnih potraživanja, kako bi se sačuvao kontinuitet i unaprijedila postojeća dinamika praćenja i naplate predmetnih sredstava. 

Prema podacima ZZZ s kraja jula, Zavodu još uvijek nije vraćeno 4,5 miliona eura po osnovu 484 kredita za samozapošljavanje koji su realizovani po Ugovoru o komisionom plasmanu kredita sa Podgoričkom (sada CKB) bankom.

– Saradnja između Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i Crnogorske komercijalne banke okončana je 31. decembra 2023. godine istekom Ugovora o vansudskom poravnanju. Međutim, to ni u kom slučaju ne znači da će aktivnosti usmjerene na postupak naplate kreditnih potraživanja biti obustavljene i prekinute. Naprotiv, Zavod za zapošljavanje Crne Gore intenzivno i dominantno radi na rješavanju postojećih izazova iz domena naplate kreditnih potraživanja, kako bi se sačuvao kontinuitet i unaprijedila postojeća dinamika praćenja i naplate predmetnih sredstava. U tom pogledu, utvrđena je jasna strategija i mehanizmi daljeg postupanja Zavoda u ovoj oblasti, a iste će u skorijem periodu biti izvjesne i dostupne javnosti – saopštili su "Danu" iz ZZZ.

ZZZCG: Crnoj Gori 33.610 nezaposlenih

Tvrde da prekid saradnje sa tom bankom neće proizvesti nikakav negativan uticaj u pogledu efikasnosti i dalje naplate kreditnih potraživanja.

Najavljuju mjere prema bankama koje nisu prinudno naplaćivale kredite

Iz Zavoda su odrično odgovorili na pitanje "Dana" da li su do sada preduzimali konkretne mjere ka bankama koje u prethodnom periodu nisu vršile prinudnu naplatu kreditnih dugovanja.

– Preduzimanje konkretnih mjera može se očekivati u narednom periodu – poručuju iz ZZZ.

– Kao što je prethodno navedeno, Zavod je preduzeo sve neophodne mjere i radnje kako bi vođenje izvršnih i drugih postupaka iz ovog domena bilo nesmetano nastavljeno – istakli su iz Zavoda.

Napominju da su po Ugovoru o komisionom plasmanu kredita sa Podgoričkom bankom (sada CKB bankom) realizovali 3.315 kredita u ukupnom iznosu od 18.837.080,08 eura.

– Ukupna potraživanja po osnovu realizovanih kredita (glavnica, kamata, zatezna kamata) na dan 29. jul 2024. godine iznose 22.905.316,84 eura. Od toga naplaćena potraživanja (glavnica, kamata, zatezna kamata) na dan 29. jul 2024. godine su skoro u visini kreditnih plasmana i iznose 18.349.773,89 eura. Ukupna nenaplaćena potraživanja (glavnica, kamata, zatezna kamata) na dan 29. jul 2024. godine iznose 4.555.542,95 eura. Nenaplaćena potraživanja se odnose na 484 kredita – objasnili su iz ZZZ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. septembar 2024 22:00