Nikola Zekić / - FOTO: PREOKRET
20/08/2024 u 10:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zekić: Suština, a ne forma za jednakost i ljudsko dostojanstvo osoba sa invaliditetom

Preokret se zalaže za punu društvenu integrisanosti osoba sa invaliditetom, a da bi to bilo stvar realnosti, a ne forme, potreban je čitav niz mjera od kojih neke ne traže veliko ni vrijeme ni napor, kazao je Nikola Zekić iz Preokreta.

- Osobe s invaliditetom se, u svim segmentima svakodnevnog života, suočavaju sa raznim problemima. Kako bi se ovaj hronični problem rješavao na sistemski način nužno je, kako na državnom tako i na lokalnom nivou snažiti instrumente smanjenja ekonomske zavisnosti, socijalna davanja moraju biti izjednačena i usaglašena sa životnim standardom, a lična invalidnina omogućena većem broju osoba sa invaliditetom. U tom smislu nužno je inicirati izmjene zakona koje će podrazumijevati povećane kazne onim poslodavcima, za koje se utvrdi da osobu nisu zaposlili zbog invaliditeta - kazao je Zekić.

Dodaje da je poželjno da i nevladine organizacije koje se bave osobama sa invaliditetom, budu izdvojene kao prioritetna i posebna kategorija u konkursima za projekte i pristup fondovima koji bi trebalo da crpe sredstva iz oporezivanja kladionica, lutrije i uopšte igara na sreću, koja je praksa nekada postojala, ali je ukinuta.

- Kroz samo dva navedena primjera ukazujemo na put grananja i dograđivanja sistema koji će osobama sa invaliditetom omogućiti da žive dostojanstveno, i da uistinu budu produktivni građani društva, ne uprkos svom invaliditetu, već zbog toga što za to imaju uslove i sistemsku podršku. Jer sistem je onoliko i učinkovit i pravedan koliko omogućava svim građankama i građanima da iskažu svoje potencijale, a ne da ih isključuje na bilo koji način iz društvenog, kulturnog, ali i privrednog života zajednice. Treba nam preokret u tom pravcu - poručuje Zekić.

Sekretarijat za socijalno staranje planira otvaranje kancelarije za OSI

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. septembar 2024 05:52