EPCG ŽELJEZARA / - FOTO: žELJKO šAPURIć
24/07/2024 u 16:03 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

8B Capital jedini ponuđač za zakup pogona Željezare

Švajcarska kompanija 8B Capital jedina je dostavila ponudu za zakup pogona Željezare. To je inače treći javni poziv koji je raspisala EPCG, kao vlasnik fabrike.

Po ovom javnom pozivu Željezara se daje u zakup na minimum 15, a maksimum 50 godina. U prvih šest mjeseci zakupac je dužan da preuzme najmanje 100 radnika i da plaća mjesečni zakup minimum 30.000 eura. Komisija je konstatovala da su ispunili svi drugi kriterijumi iz javnog poziva, kao i da je švajcarska firma uplatila na račun EPCG predviđeni depozit u iznosu od 30.000 eura.

U ponudi 8B Capital u navodi da će za prvu godinu, prema planu investicija, uložiti pet miliona i 250.000 eura, a proizvodnju u Čeličani i Kovačnici pokrenuli bi za minimum pola godine. 8B Capital, navodi u ponudi, za zakup željezarinih pogona, mjesečno bi plaćala 31.000 eura.

Gubitak Željezare tri i po miliona eura

Do kraja prve poslovne godine investirali bi dodatnih 2,5 miliona eura, što bi ukupno iznosilo 7 miliona i 750.000 eura u pomenutom periodu. Željezarine pogone zakupili bi na 50 godina.U prvih 6 mjeseci zaposlili bi 152 radnika. U prvoj godini planiraju da proizvode 2.000 tona gotove robe mjesečno. U ponudi stoji da bi od druge godine posle pokretanja proizvodnje bio poveća obim proizvodnje, kako navode u ponudi, mjesečno bi  Kovačnica nakon tri godine proizvodila 3.500 tona gotove robe. U drugoj poslovnoj godini iznos investicija bi bio 9,1 milion eura, u trećoj 5 milina, u četvrtoj 10, i u petoj pet miliona. 8B Capital bi ukupno za 5 godina investirao preko 36 miliona i 850.000 eura.

Komisija će pregledati i vrednovati pristiglu jedinu ponudu od švajcarske kompanije.

Miro Vračar iz Komisije za zakup Željezare kaže da su kompaniju 8B Capital prihvatili kao ozbiljnog ponuđača, bez obzira na medijske natpise

- Cijena električne energije za Željezaru nije definisana ugovorom već će se to dogovoriti naknadno sa ponuđačem. Očekujem da će Ugovor o zakupu Željezare sa firmom 8B Capital biti potpisan za mjesec-dva. Ja sam optimista da će ovaj posao krenuti u pravom smjeru. Očekivati je da 8B Capital od jeseni počne sa „osvježavanjem“ pogona nikšićke Željezare” rekao je Vračar I dodao da pošto je u pitanju zakup Odbor može donijeti odluku o ponudi, ali ćemo mi dostaviti sve na uvid Vladi kao većinskom vlasniku EPCG- istakao je Vračar

Zapisnik Komisije o ponudi biće dostavljen Odboru direktora EPCG.

8B Capital je registrovana u švajcarskom gradu Luganu, a njen zastupnikili ovlašćeni predstavnik je Igor Šamiz, koji danas nije prisustvovao otvaranju ponuda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. septembar 2024 19:29