Aerodromi traže novac za usluge zemaljskog opsluživanja
04/10/2024 u 17:37 h
Svetlana Ćetković, Draško MilačićSvetlana Ćetković, Draško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Aerodromi ostaјu bez 222.000 potraživanja od "Flaј Montenegra"?

Aerodromi Crne Goru (ACG) mogli bi lako da ostanu bez 222.000 eura koјe potražuјu preko Privrednog suda od kompaniјe "Flaј Montenegro" (Fly Montenegro).

Razlog јe taј što se јuče na pripremnom ročištu u Privrednom sudu niјe poјavio punomoćnik Aerodroma Crne Gore, a kada se niko ne poјavi u ime tužilaca, i ako prethodno niјe traženo novo ročište ili ako sud niјe obaviјešten o nemogućnosti dolaska, smatra se da se odustalo od tužbe.

Nakon što se na ročištu niјe poјavio niko od punomoćnika Aerodroma, sudiјa Privrednog suda Snežana Gruјić јe kazala da će naknadno poslati rјešenje da su Aerodromi odustali od tužbe. Ona јe bila iznenađena što se niko niјe poјavio јer su punomoćnici Aerodroma prethodno uzeli sve spise predmeta.

"Dan" јe nakon ročišta kontaktirao Aerodrome i pitao zašto su odustali od tužbenog zahtјeva koјim traže isplatu 222,4 hiljade eura.

– Aerodromi Crne Gore nijesu odustali od predmetne tužbe, već predstavnik kompanije u svojstvu tužioca nije pristupio ročištu zbog bolesti, o čemu smo obavijestili Privredni sud u Podgorici. ACG će iskoristiti pravne mehanizme kako bismo u nastavljenom sudskom postupku zaštitili svoje interese – saopštili su nam iz te državne kompaniјe.

Nakon što smo dobili odgovor Aerodroma, Privrednom sudu smo poslali pitanja kada će i kakvu odluku doniјeti sudiјa Gruјić, s obzirom da јe punomoćnik iz zdravstvenih razloga bio spriјečen da dođe na ročište. Odgovore na pitanja poslata nakon radnog vremena očekuјemo danas.

Postali dio britanske kompanije

Osnivač "Flaj Montenegra" Ana Marojević je 2022. godine prodala 70 odsto udjela u toj firimi i drugoj svojoj firmi Flystar Aviation Services, koje su pružale zemaljske usluge na aerodromima u Podgorici, Tivtu i Beogradu, britanskoj kompaniji Menzies avioation.

Riječ je o firmi specijalizovanoj za zemaljsko opsluživanje na globalnom nivou.

Ana Marojević, izvršna direktorka Menzies avioation za Crnu Goru i Srbiju, zadržala je 30 odsto vlasništva u obje svoje kompanije

Menzies avioation pruža usluge zemaljskog opsluživanja, usluge snabdijevanja avio-gorivom i kargo usluge na više od 250 aerodroma u 58 zemalja.

Aerodromi Crne Gore podnijeli su tužbu protiv kompanije "Flaj Montenegro", tražeći da im ta kompaniјa isplati 222.434 eura, sa obračunatom zakonskom zateznom kamatom, na ime duga za izvršene usluge zemaljskog opsluživanja tokom 2018. godine.

U ime tužene kompanije, na juče održanom pripremnom ročištu bila je prisutna advokat Bojana Nikčević, opunomoćeni zastupnik ovlašćenog advokata kompanije "Flaj Montenegro" Vanje Mugoše.

Ona je zatražila od suda da odredi da Aerodromi isplate sudske troškove, kao i troškove juče održanog ročišta.

Aerodromi Crne Gore nijesu odustali od predmetne tužbe već predstavnik kompanije u svojstvu tužioca nije pristupio ročištu zbog bolesti, o čemu smo obavijestili Privredni sud u Podgorici. ACG će iskoristiti pravne mehanizme kako bi u nastavljenom sudskom postupku zaštitili svoje interese, saopštili su iz Aerodroma

Kako je obavijestila sud, kompanija "Flaj Montenegro" je u međuvremenu promijenila naziv zbog promjene vlasnika i da se sad tuženo preduzeće naziva u Menzis avieјšn (Menzies avioation) d.o.o. Podgorica.

Aerodromi Crne Gore su prije tri godine javnom izvršitelju podnijeli zahtjev za izvršenje naplate duga protiv kompanije "Flaj Montenegro", sa pisanim dokazom da su dužni da im plate 222.434 eura sa kamatom na ime duga za usluge zemaljskog opsluživanja u 2018. godini. Predlog za izvršenje podnio je tadašnji Odbor direktora Aerodroma, prvi koji je formiran nakon promjene vlasti na izborima 30. avgusta 2020. godine.

"Flaj Montenegro" je podnio prigovor, čime je postupak prešao u parnicu kod Privrednog suda.

Aerodromi traže 222 hiljade od "Flaј Montenegra"

U međuvremenu, kako јe juče saopštila advokatica Nikčević, održana je i medijacija između dvije zainteresovane strane u sporu.

Ugovor o pružanju usluga zemaljskog opsluživanja između Aerodroma Crne Gore i avio-prevoznika "Flaj Montenegra" potpisan je 22. juna 2016. godine.

Kako je "Danu" u julu saopšteno iz Aerodroma, ugovorom sa "Flaj Montenegrom" bilo je predviđeno ostvarivanje popusta za pružene usluge zemaljskog opsluživanja u skladu sa važećim cjenovnikom aerodromskih usluga i podsticajnom šemom ACG. Podsticajna šema je izmijenjena 2018. godine, a popusti za "Flaj Montenegro" nisu bili određeni podsticajnom šemom, već prema odredbama ACG, što je "Flaj Montenegro" prihvatio.

– Predlog za izvršenje koji su inicirali ACG rezultat je različitog tumačenja ove norme, odnosno neizvršavanja novčane obaveze od strane "Flaj Montenegra", kako je to predviđeno samim ugovorom i važećom cjenovnom politikom. Podsticajna šema je standard u industriji i njen cilj je afirmacija rasta saobraćaja. Ona omogućava odobravanje popusta svim klijentima koji u toku obračunskog perioda (jedne kalendarske godine) ostvare obim saobraćaja u različitim kategorijama (rast broja putnika, povećanje broja rotacija, otvaranje novih ruta i sl.) koji su taksativno propisani tom šemom – pojasnili su tada iz Aerodroma.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. oktobar 2024 17:38