Akcija za socijalnu pravdu / - ASP
23/06/2024 u 13:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Akcija za socijalnu pravdu: Dok vlada pakuje nove subvencije, Milov sin već na berzi struje

Dok je poslanicima prije par dana dostavljen novi energetski zakon, čije će usvajanje u nepromijenjenom obliku biti uvod u nove i neopravdane subvencije na teret potrošača, podgorička firma „Medex Electric“, u kojoj značajan dio vlasništva ima Blažo Đukanović, uveliko proklamuje takozvanu zelenu energetsku tranziciju i već je registrovana kao učesnik na Crnogorskoj berzi električne energije

To je danas objavila Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

Novim Predlogom zakona o korišćenju energije iz obnovljivih izvora uvodi se novi sistem podsticaja dominantno kroz tržišne premije. Zakonom o energetici donijetim od vlade Demokratske partije socijalista (DPS) 2016. godine bio je uspostavljen sistem podsticaja kroz tarife i on je do sada iz džepova potrošača odnio 100 miliona eura. I novim predlogom i postojećim zakonom se podsticaji garantuju na nestvarnih i neopravdano dugih 12 godina.

U firmi „Medex Electric“ Blažo Đukanović, sin dugogodišnjeg crnogorskog predsjednika i premijera Mila Đukanovića, zajedno sa svojom firmom „Capital Invest“, ima najveći udio vlasništva od 23,2 odsto, njegovi poslovni partneri Dragan Knežević 20,4 odsto, Dalibor Vujošević 13 odsto, Saša Šćepanović, David Koroev i firma „Five Group“ po 11,8 odsto, a Vladimir Perunović ima osam odsto vlasništva, podsjećaju iz ASP.

Firma je osnovana krajem 2021., u narednoj godini nije prikazivala prihode, lani je prihod bio 6,6 miliona. Registrovana je za inženjerske djelatnosti i tehničko savjetovanje, a u međuvremenu je na Crnogorskom tržištu električne energije, koje navodi da je sedmi registrovani učesnik i da se bavi i trgovinom električnom energijom i prekograničnim kapacitetima.

"U okviru svoje politike „Go green“ u narednim godinima „Medex Electric“ planira da opremi Crnu Goru sa 100 superbrzih punjača za električne automobile, koji će biti distribuirani svim većim gradovima i tako omoguće pristup zelenim obnovljivim izvorima energije. Svoj IT portfolio iz druge firme prenose na zelena energetska rješenja. Milov sin ima još dvije firme u oblasti energetike sa polovinom vlasništva u njima – „BB Solar“ za elektro instalacije i opremu, koja je tokom godina od državnih i lokalnih aktera dobijala milionske poslove, uključujući i poslove struje uz autoput, gdje je kao podizvođač prikazala promet 15-tak miliona, a sudeći po podacima u posjedu Akcije za socijalnu pravdu (ASP)."

Druga firma je „BB Hidro“, koja ima koncesiju za proizvodnju struje iz male hidroelektrane u Kolašinu, sagrađenu dobrim dijelom od povlašćenog kredita Investiciono razvojnog fonda, a za proizvodnju struje iz nje je već dobijao subvencije od potrošača.

- Kada je došlo do naglog skoka cijena struje na tržištu odlučio je da izađe iz podsticaja i pređe na tržišne cijene i tako više zaradi. Nije poznato da li će se Blažo opet „nakačiti“ na subvencije, ako ponovno dođe do pada cijena struje na tržištu (ispod mu garantovane cijene), ali je poznato da poslije samo par godina njegova mala hidroelektrana posluje sa profitom. Blažu je dozvolu za koncesiju potpisao otac Milo, kao tadašnji predsjednik Vlade, dok će vrijeme vrlo brzo pokazati, ukoliko dođe do usvajanja ovako predloženog zakona o obnovljivim izvorima, na koje povlastice može računati kroz drugu firmu - dodaju iz ASP.

Ocjenuju da Ministarstvo energetike i rudarstva, iako planira nove povlastice i bilo je dužno da to učini, nije dostavilo niti jedan pokazatelj procjene budućeg finansijskog uticaja (udara) novog zakona na potrošače i budžet, niti mu je bilo koji drugi vladin organ to tražio, uključujući i resor finansija.

- Na evropskom i regionalnom planu već duže se može ocijeniti da se energetska politika sve više zasniva na besprizornom principu „otmi od sirotinje i daj bogatima da se još više bogate“, ali nije bilo za očekivati da će nova vlada, jer je obećala zaštitu građana i bolji socijalni status, ponuditi iznimno štetan energetski zakon, kao iz „najbolje kuhinje“ vlada DPS-a, zapamćenih po tome da im je privatni i privilegovani interes uvijek bio bitniji od građana. Ispostavilo se da su ta očekivanja bila naivna, a da je nova vlada nastavila putevima starih, odnosno da se radi najviše za tajkunske interese, a najmanje za interese građana - zaključuju iz ASP. 

Mrdović: Predaćemo Tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Aca Đukanovića zbog “Limenke”

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. jun 2024 17:12