Auto-put Smokovac-Mateševo / - MONTEPUT.ME
17/12/2023 u 13:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ASP: Crna Gora za pet mjeseci od auto-puta zaradila 940 hiljada eura, a potrošila na njega 2,2 miliona

Do danas nije objelodanjen Finalni izvještaj Upravljača projektom, a nije izdata ni finalna faktura za plaćanja, saopštili iz "Monteputa" Akciji za socijalnu pravdu

Crna Gora je od juna do oktobra prihodovala 4,48 miliona eura od auto-outa, ali je polovina od tog iznosa potrošena na dionici Smokovac-Mateševo, saoptili su iz Akcije za socijalnu pravdu. Na održavanje iste dionice potrošeno je prkeo dva miliona eura, konstatuju iz Akcije.

U iznos prihoda od 4,48 miliona, koji uključuje dva ključna mjeseca ljetnje sezone, uračunat je i PDV koji pripada državi, dok je u istom periodu trošak održavanja dionice iznosio preko 2,2 miliona eura.

- Prihodi i trošak obuhvataju period od juna do kraja oktobra ove godine. U junu je ostvaren prihod od nepunih 600 hiljada eura, u julu preko 1,1 milion, u avgustu više od 1,3 miliona, u septembru je ostvareno nepunih 840 hiljada prihoda, a u oktobru oko 560 hiljada - navodi se u saopštenju.

- Znači da je od ukupne ostvarene sume PDV prihod države oko 940 hiljada eura - zaključuju iz Akcije za socijalnu pravdu.

U isto vrijeme, tj za navedenih pet mjeseci je trošak održavanja dionice autoputa iznosio više od 2,2 miliona eura, od čega je oko milion eura bruto trošak zaposlenih, kojima je u ovom periodu prikazana i isplata zimnice.

Građevinski radovi izgradnje dionice Smokovac-Mateševo su koštali preko 900 miliona eura, ali se stvarni trošak investicije, sa nizom povezanih troškova (kreditni troškovi, poreska, carinska i koncesiona oslobađanja, plaćanja nadzornih i ostalih tijela, eksproprijacija) procjenjuje mnogo više i on je oko 1,3 milijardi.

Radove je izvodila kao glavni izvođač kineska "China Road and Bridge Corporation", a uključila je i niz domaćih kompanija, od kojih je najveći dio „finansijskog kolača“ pripao „Bemaxu“

Do danas nije objelodanjen Finalni izvještaj Upravljača projektom o izgradnji dionice autoputa, navode iz akcije napom injući da je nadzorni organ nad radovima, koji je bio dužan da objavi Finalni izvještaj  francusko-italijanski konzorcijum "Ingerop Conseil & Ingenierie-Geodata Engineering S.p.A".

- Prema najnovijim informacijama, koje je Akcija za socijalnu pravdu dobila od Monteputa, ni finalna faktura za plaćanja nije izdata. Kako se obrazlaže, potrebno je da se završe nezavršeni radovi koji ne utiču na funkcionalnost autoputa i radovi na otklanjanju nedostataka uočenih u toku upotrebe, tj probnog rada, a što je obaveza "China Road and Bridge Corporation" - upozoravaju iz Akcije za socijalnu pravdu. 

Dionica je finansirana dolarskim kreditom kineske državne EXIM banke. Uslov za dobijanje kredita bio je da gradnju dionice autoputa realizuje kompanija iz Kine, saopštavaju iz Akcije za socijalnu pravdu.

Dionica je trebalo da bude završena za četiri godine, ali je na kraju posao završen za sedam godina, podsjećaju iz Akcije za socijalnu pravdu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:41