/ - PHOTO BY MARKUS SPISKE ON UNSPLASH
26/05/2023 u 10:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ASP: Iz državnog budžeta finansiraju zarade 44,5 hiljada zaposlenih

Broj zaposlenih se odnosi na državne službenike i namještenike, javne funkcionere, nosioce pravosudnih funkcija, poslanike Skupštine Crne Gore, zaposlene u javnim justanovama – vaspitno obrazovnim, javno zdravstvenim, za socijalu, za kulturu, Vojsci i ostale zaposlene

Početkom ove godine je broj zaposlenih na nivou centralne administracije, čije se zarade finansiraju iz državnog budžeta, dostigao frapantnu brojku od 44.519 zaposlenih, što je na državnom nivou uvećanje od gotovo šest odsto za poslednje tri godine, pokazuju podaci u posjedu Akcije za socijalnu pravdu (ASP) dobijeni od Vlade Crne Gore.

- Već duže od deceniju konstantno se ukazuje na problem prekomjernih zapošljavanja ne samo na državnom nivou, već i u domenu lokalnih administracija, ali konkretna djela izostaju i broj zaposlenih se stalno uvećava, dok nijedna vlada nije pokazala spremnost da makar počne sa rješavanjem ovog ogromnog problema, koji „guši“ javne finansije zemlje- navode iz ASP.

Početkom 2020. godine je na centralnom nivou bilo je 41.935 zaposlenih, a državom je do decembra te godine upravljala većinska vlada Demokratske partije socijalista, dok je premijer bio Duško Marković.

- Već početkom 2021. godine broj zaposlenih je bio 43.446, što je uvećanje za 1.511 zaposlenih ili oko 3,5 odsto samo za godinu, a tadašnji rast broja uposlenih se može dominantno pripisati tada većinskoj vladi DPS-a. Godina 2020. je bila poslednja godina održanih parlamentarnih izbora, a vanredni parlamentarni izbori će biti organizovani za dvije sedmice, odnosno 11. juna- ističu iz ASP.

Od početka naredne 2021. godine, kojom je upravljala ekspertska vlada Zdravka Krivokapića, pa do početka sljedeće godine, odnosno početka 2022. godine broj zaposlenih je uvećan na 43.712 zaposlenih, što je na godišnjem nivou više za 266 zaposlenih ili 0,6 odsto.

Krivokapićevu vladu je početkom maja 2022. godine naslijedila manjinska vlada Dritana Abazovića.

- Početkom ove godine je broj zaposlenih na centralnom nivou iznosio 44.519 uposlenih, što je u odnosu na proteklu 2022. uvećanje za 807 zaposlenih na godišnjem nivou ili nepunih dva odsto. Nije poznat rast zaposlenih u narednim mjesecima ove godine, a ASP je zatražila tu vrstu podataka, ali na njih još čeka- ističu iz ASP.

Sumarno posmatrano, u periodu od početka 2020. godine, pa do početka ove godine, tj za trogodišnji period broj zaposlenih na centralnom nivou je uvećan za 2.584 zaposlenih ili za nepunih šest odsto.

- Broj zaposlenih se odnosi na državne službenike i namještenike, javne funkcionere, nosioce pravosudnih funkcija, poslanike Skupštine Crne Gore, zaposlene u javnim justanovama – vaspitno obrazovnim, javno zdravstvenim, za socijalu, za kulturu, Vojsci i ostale zaposlene, čije se zarade finansiraju iz Budžeta Crne Gore- zaključuju iz ASP.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 12:38