Feribot ”AF Franceska” / Primorski portal
01/08/2023 u 11:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Barska plovidba neće kupiti feribot AF "Franceska" jer preduzeće nema para

Najava da će državna pomorska kompanija sa sjedištem u Baru kupiti putnički brod AF "Franceska" podigla je buru u crnogorskoj javnosti

Barska plovidba neće kupiti feribot  AF "Franceska", iako je na predlog Odbora direktora Skupština akcionara ovog državnog preduzeća donijela Odluku o kupovini putničkog broda AF "Franceska"  krajem juna. Najava da će državna pomorska kompanija sa sjedištem u Baru kupiti putnički brod AF "Franceska" podigla je buru u crnogorskoj javnosti.

Podsjetimo, čelnici Barske plovidbe nisu došli na X sjednicu loklanog parlamenta za koju  je predsjednik SO Bar Branislav Nenezić inicirao da se uvrsti u dnevni red “Informacija o donošenju odluke Barske plovidbe AD Bar o odobrenju kupovine putničkog broda AF "Francesca”. Dio odbornika, vlasti u Baru i opozicije,  bio je dosledan da čuje šta ima reći Odbor direktora Barske plovidbe i v.d. izvršnog direktora te je danas iza zatvorenih vrata u ovoj firmi održan sastanak koji je trajao oko četiri sata.

–Danas smo imali korektan sastanak sa predstavnicima Barske plovidbe. Ono što vjerovatno najviše zanima javnost, od strane Odbora direktora nam je jasno saopšteno da se kupovina broda „AF "Franceska" neće realizovati iz prostog razloga što Barska plovidba nema sredstava za kupovinu ovog broda, naveo je odbornik Demokrata Momčilo Leković na svojoj  FB stranici.

Ovo je još jedna potvrda da je aktuelni Odbor direktor ajoš jednom obmanu javnost jer su podsjetimo, 5. juna za Vijesti dali izjavu da su “zaokružili  finansijsku konstrukciju za kupovinu dva feribota koji bi saobraćali iz Bara do italijanskih gradova Bari i Ankona i tražiće na Skupštini akcionara ove države firme koja je zakazana za kraj juna dopunu dnevnog reda sa tačkom koja se odnosi na ovaj projekat”.

Šta je pozadina odluke koju je većinom glasova usvojila Skupština akcionara AD Barska plovidba, Primorski portal je danas objelodanio.

Čak i ako nova Vlada donese Odluku o stavljanju van snage Odluke  o kupovini  putničkog  broda AF "Franceska", Zakon o privrednom društvu, član 127 je na strani manjinskih akcionara, što znači da će na računu Barske plovidbe biti manje oko 1,2 miliona eura.

Logično je pitanje odgovornosti aktera koji su učestvovali u donošenju Odluke u interesu manjinskih akcionara koji su prema saznanjima Primorskog portala godinama  čekali na pogrešan  korak predstavnika državnog kapitala.

Ministar finansija u 42. Vladi i mandatar buduće Vlade Milojko Spajić prije dvije i po godine bio je na strani interesa kompanije Barska plovidba. Odbor direktora koji je delegirala Vlada Dritana Abazovića ostavlja mu pat poziciju – pomorsku kompaniju bez putničkog broda a vjerovatno i bez novca u kasi preduzeća, te izvjesnu blokadu računa.   

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 18:38