Учесници дискусије у оквиру ”Дана конкурентности” / foto: Svetlana Ćetković, Dan
30/04/2024 u 21:24 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bez poštovanja konkurentnosti nema priјema u EU

Ispunjavanje poglavlja 8, koje se odnosi i na poštovanje pravila zaštite konkurentnosti na tržištu, jedan je od osnovnih koraka na evropskom putu Crne Gore.

Evropsko zakonodavstvo je u većini implementirano u naše, ali, kako se čulo na panel-diskusiji u okviru "Dana konkurentnosti", koje je organizovala Agencija za zaštitu konkurentnosti (AZZK), ključni cilj kaznene politike u ovoj oblasti je da sa sudova pređe u domen te institucije.

Direktor AZZK Nebojša Jovović istakao јe da država treba da prepozna značaj Agencije i dodijeli joj više sredstava da bi se borila za poštovanje pravila konkurencije, što je preduslov za ekonomski razvoj.

Poštovanje konkurentnosti ne tiče se samo učesnika u privrednom ambijentu, nego i građana kao kraјnjih korisnika, saglasili su se učesnici panel-diskusije, kojoj je prethodila pozdravna riječ prodekana za nastavu Ekonomskog fakulteta Zdenke Dragašević.

Diskusiјu je otvorio moderator programa Luka Dedić, načelnik sektora za Međunarodnu saradnju i medije u AZZK, naglašavajući da zaštita pravila konkurentnosti zahtijeva prije svega međusektorsku i međuinstitucionalnu saradnju.

– Konkurentost donosi korist za potrošače, utiče na smanjenje korupcije, a njeno poštovanje i unapređenje vodi do kvalitetnije zakonske regulative – naglasila je Branimira Kovačević iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) Hrvatske.

Pitanje poštovanja pravila konkurentnosti zakonski se u EU stalno prati i unapređuje, a posljednji primjer za to je Uredba za subvencije, kako bi se dodatno osigurala konkurentnost kod javnih nabavki i subvencija iz trećih zemalja.

Advokat iz Beograda Vuk Leković rekao јe da iz svoje sudske prakse može reći da je konkurencija veoma značajna jer garantuje iste uslove za sve učesnike u privrednom ambijentu, ali da domaće kompanije, čak i velike, često nemaju svijest o njenom značaju, pa očekuje da se to u narednom periodu promijeni.

Profesor Nikola Martinović je kazao da јe pitanje konkurencije prije svega pitanje ekonomskog razvoja i da je Ekonomski fakultet UCG još 2012. godine prepoznao značaj te oblasti.

U toku analiza prodaje u domaćim trgovinskim lancima

Cijene više nego u mnogim evropskim zemljama, sumnja u dogovor o cijenama usluga tri domaća telekomunikaciona operatera, pitanja poput državne pomoći kompanijama sa narušenim poslovanjem, praćenje poslovanja dominantnih preduzeća, kaznena politika za narušavanje pravila konkurentnosti, osnova su rada Agencije za poštovanje konkurentnosti (AZZK).

Direktor AZZK Nebojša Jovović kazao je da je veliki izazov kontrola državne pomoći, a da slučaj pomoći EPCG Željezari svjedoči da se ta agencija podjednako bavi kako prekršajima u ovom domenu bivših vlada, tako i sadašnje vlade.

On je saopštio da je u toku analiza prodaje u domaćim trgovinskim lancima, da bi se utvrdilo zašto su kod nas cijene veće nego u većini evropskih zemalja i da li postoji povreda pravila konkurencije.

Uz sve izvjesniji ulazak u EU i potrebu implementiranja evropskog zakonodavstva, kako je istakao, konkurentnost će biti sve značajnija. Zato će uloga AZZK biti značajnija u našem poslovnom ambijentu, kao i akademske zajednice.

– To je proces koji zahtijeva dosta vremena, saradnju institucija i privrednika, jer naša privreda mora da ojača svoju konkurentnost prije ulaska u EU – zaključio je Martinović.

V.d. zamjenika direktora AZZK Enis Huremović rekao je da јe kod nas primijećen visok nivo neznanja o pravilima konkurentnosti i da je u tom smislu uloga te institucije veoma značajna.

– U zdravom tržišnom okruženju imamo veću konkurentnost i raznovrsniju ponudu, koje omogućavaju veću korist za potrošače – ukazao je Huremović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 10:10