Јован Букилић / -Фото: Вл.О.
09/08/2021 u 09:40 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бивши радници "Инпека" сумњају да је компанија извршила утају пореза и фалисификовање докумената

Када сам поднио кривичну пријаву, у станици криминалистичке полиције за сузбијање привредног криминалитета оставио сам комплетну документацију која доказује моје тврдње да су надлежни у Инпеку извршили кривична дјела утаје пореза и фалсификовања пословне документације, рекао је Јован Букилић

Бивши радници "Инпека" казали су да Основно државно тужилаштво у Подгорици није уважило доказе које су доставили против своје бивше фирме полицији у вези са озбиљним сумњама у утају пореза и фалсификовање пословних докумената. Подгоричанин Јован Букилић поднио је 19. априла ове године кривичну пријаву против компаније Инпек, која је у већинском власништву Радивоја Бакића.

image

Обиљежен пријављени износ за опорезивање за 2016. годину

-Фото: Вл.О.

– Када сам поднио кривичну пријаву, у станици криминалистичке полиције за сузбијање привредног криминалитета, оставио сам комплетну документацију, која доказује моје тврдње да су надлежни у компанији Инпек извршили кривична дјела утаје пореза и фалсификовања пословне документације.

image

Обиљежен износ који је исплаћен Букилићу током 2016. године

-Фото: Вл.О.

Наиме, након дужег времена потраге успио сам из Управе прихода и царина Црне Горе да добијем документ – Увјерење о томе како је мој некадашњи послодавац Инпек обрачунао доприносе за обевезно социјелно осигурање и која је била основица у периоду од 2011. до 2018. године и да те податке упоредим са уплатама које су реализоване – рекао је Букилић.

Бакић осуђен па ослобођен кривице за злоупотребу овлашћења у привреди

Власник Инпека Радивоје Бакић ослобођен је у децембру 2011. године оптужбе да је извршио кривично дјело злоупотреба овлашћења у привреди у поновљеном поступку у Вишем суду. Раниjом пресудом суда која је обjављена у марту 2011. године, Бакић је осуђен на шест мjесеци затвора због кривчног дjела злоупотреба овлашћења у привреди.

Истакао је да су разлике у званичној документацији лако уочљиве и да доказују да је извршено кривично дјело.

– Након мог инсистирања порески инспектор извршио је инспекцијски надзор компаније Инпек и за мене и још двојицу колега утврдио тачне цифре колико је наш бивши послодавац обрачунавао за порез и доприносе, а колико је заправо новца нама мјесечно исплаћивано. Уочили смо велике разлике. Послодавац је пријављивао пореској управи да нам исплаћује знатно мање износе и на ту смањену основицу плаћао порезе и доприносе. Само за мене смо утврдили да је државу закинуо за хиљаде еура. Кад се томе дода податак да у компанији Инпек има пријављених 106 запослених, а да је та цифра у претходним годинама достизала и 200 запослених, може се претпоставити колико је само пореза утајено за све ове године – казао је Букилић.

Нема елемената бића кривичног дјела

Бакић је 6. јула ове године добио допис из Министарства унутрашњих послова у којем га обавјештавају о предмету, који је покренут по његовој кривичној пријави.

– Са садржајем пријаве упознат је надлежни тужилац у основном државном тужилаштву у Подгорици, по чијем налогу су полицијски службеници предузели низ радњи и поступака у циљу прикупљања додатних обавјештења. Након свих предузетих мјера и радњи и обављених консултација, поступајући тужилац се изјаснио да у наведеним радњама нема елемената бића кривичног дјела, које би се гонило по службеној дужности – пише између осталог у допису МУП-а. "Дан" је јуче покушао да добије компентар из компаније Инпек, међутим на телефонске позиве није било одговора.

Додао је да је из Управе прихода и царина Црне Горе добио комплетну документацију, између осталог и записник о инспекцијском надзору, коју је предао полицији.

– Захвалио бих директору Управе прихода и царина Црне Горе Александру Дамјановићу, који је омогућио да тражена документа добијем и да тако прикупим доказе да је кршен закон. Узео сам и извјештаје из банке за неколико година који показују колико новца и кад ми је компанија Инпек уплаћивала. Ту се јасно виде двије уплате мјесечно, од којих је мој бивши послодавац приказивао у пореској само једну. Штавише, утврђено је кад се упореде сви подаци да су надлежни у Инпеку фалсификовали платне листе, односно да су у њима приказивани износи који нису евидентирани у банкарским трансакцијама – рекао је Букилић, који је огорчен на однос тужилаштва према том предмету. Букилићеве ријечи потврдио је и његов бивши колега Ђорђије Стијовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 20:08