Protest radnika Radoja Dakica ispred Vlade / - IVAN PETROVIC
20/09/2023 u 14:37 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bivši radnici Radoјa Dakića protestovali kod Fonda PIO

Traže povezivanje 84 mјeseca radnog staža

Bivši radnici "Radoјa Dakića" јuče su protestovali ispred Fonda PIO zbog nepovezanog radnog staža. Protest su preselili tamo јer premijer i predsjednik države nijesu u zemlji, a predsjednika Skupštine nema, kazao јe predstavnik bivših radnika Radoja Dakića Milan Vukčević.

- Danas smo izabrali novi prostor za mjesto okupljanja ispred Fonda PIO, jer nam nije povezano 84 mjeseca radnog staža za većinu bivših radnika, jer nisu isplaćeni doprinosi firme kojoj je osnivač Vlada a većinski vlasnik država po osnovu dosada naplaćenih potraživanja. Budući da nismo u prilici da se obratimo ni predsјedniku Vlade ni države јer nisu tum a predјsendika Skupštine nema, na poseban civiliazciјski način ustali smo protiv nepravde. Režim je do sada upravljao, kontrolisao i oblikovao problem Radoјa Dakića pa je od jednog problema napravljeno 10, jer je sistem zakazao i urušile su se institucije - izјavio јe Vukčević.

On јe kazao da če otvoriti pitanja sprovođenja punoljetnih pravosnažnih sudskih odluka za neto lične prevoze i tople obroke koji su se ohladili od 1997.

- Tada su plate zarađene a presude bile 2005. godine. Kašnjenje je ugrozilo prava i pravnu sigurnost pa je nastupila materijalna i namaterijalna šteta, što je konstatovao i Evropski sud za ljudska prava i Ustavni sud. Troškovi suđenja naplaćeni su od prodaje imovine prije isplate plata radnicima, pa ispade da plaća troškove onaj ko je dobio spor, a to su radnici Radoјa Dakića, jer su advokati isplaćeni na osnovu prodaje imovine koja je planirana za isplatu ličnih dohodaka - rekao јe Vukčević.

Istakao јe da neisplaćeni doprinosi utiču na iznos penzije, tako da Fond PIO nije prijavio svoja potraživanja od 14,04 odsto u stečajnom postupku..

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 03:18