Privodjenje Duska Sarica i Jovice Loncara / -IVAN PETROVIC-IPE
05/01/2022 u 15:17 h
Draško Milačić, Marko StojanovićDraško Milačić, Marko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Блокиран рачун фирме Шарића и Лончара

Фирма Левел инг, која се некад звала Мат компани, у блокади је десет дана на износ од преко 30 хиљада еура. Душко Шарић је директор фирме, а Јовица Лончар оснивач

На дан 31. децембар у блокади је било 19.391 предузеће и предузетник, показују подаци Централне банке (ЦБЦГ). У односу на крај новембра број блокираних рачуна предузећа и предузетника увећан је за 79.

Од укупног броја блокираних рачуна предузећа и предузетника на евиденцији Централног регистра привредних субјеката налази се 15.657, док се 3.734 предузећа и предузетника не налазе у ЦРПС-у, већ су на евиденцији код ЦБЦГ.

Најзвучније име од новоблокираних предузећа је фирма Левел инг, чији су оснивачи, према ЦРПС-у, Јовица Лончар и фирма Матенико ЛЛЦ из Делавера, док је извршни директор фирме Душко Шарић. Они су у блокади десет дана на износ од 30.074 еура.

Према подацима Централног регистра привредних субjеката (ЦРПС), фирму коjа се прво звала Мат шоп, па Мат компани и сада Левел инг, приjе 15 година, у септембру 2006. године, основао jе Душко Шарић. Тада jе носила име Мат шоп, а краjем 2007. године промиjенила jе име у Мат компани. Неколико дана приjе него што jе у jавности осванула виjест о међународноj операциjи "Балкански ратник", у оквиру коjе су заплиjењене 2,2 тоне кокаина, у водама jужног Атлантика, у jесен 2009. као оснивач у Мат компани, поред Душка, био је уписан и Дарко Шарић, али jе након само девет дана избрисан са листе оснивача. Умjесто Дарка, као оснивач се уписуjе Jовица Лончар, коме Душко краjем 2009. препушта комплетну компаниjу.

"Плантаже" излазе из блокаде

Према подацима ЦБЦГ, 31. децембра у блокади је био и рачун "Плантажа" на износ од 76,3 хиљаде еура. Из државне фирме су појаснили ову блокаду.

– Компаниjа ОМП инжењеринг покренула jе поступак принудне наплате потраживања и 28.12.2021. године блокирала рачун "Плантажа" на износ од 350.000 еура. Рачуни компаниjе "13. јул – Плантаже" биће активни током данашњег дана, имаjући у виду да jе на дан 4. јануар остало свега 16.000 еура ненаплаћених потраживања. Изласком из блокаде "Плантаже" ће наставити да редовним путем измируjу обавезе према своjим повjериоцима – казали су за "Дан" из "Плантажа".

Од средине децембра 2009. године као суоснивач компаниjе, поред Лончара, уписуjе се америчка компаниjа Матенико ЛЛЦ из Делавера, а мjесто извршног директора пуну децениjу заузима Мухамед Далагиjа. Фирма од jуна 2020. године миjења име у Левел инг, у коjоj Душко Шарић преузима функциjу извршног директора, а оснивачи компаниjе и даље су америчка фирма и Лончар, коjи jе уjедно и овлашћени заступник.

Када jе против Душка Шарића и Jовице Лончара 2011. покренут кривични поступак, држава jе заплиjенила имовину фирме Мат компани коjом jе управљала Управа за имовину. Пуних седам година траjао jе судски поступак, током коjег су Лончар и млађи Шарић тврдили да се ниjесу бавили прањем новца. Средином маjа 2018. године имовина jе враћена Шарићу и Лончару, коjи су правоснажно ослобођени оптужби да су опрали 19 милиона еура стечених продаjом наркотика.

У блокади је и фирма Бенерго, чији је власник Општина Беране. Они су у блокади један дан на износ од 53.128 еура. Апекс трејдинг је у блокади 31 дан на износ од 831,5 хиљада еура, Локални путеви Пљевља три дана на 194,2 хиљаде еура. У блокади је 19 дана и фирма Сохо кафе на износ од 2,4 хиљаде. Власник ове фирме је Раде Вујачић, који са украјинском Лико групом планира да гради у Бару вишемилионски пројекат.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 07:38