Amar Borančić / - FOTO: LIVERALNA PARTIJA
04/06/2024 u 14:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Borančić: Inflacija sve veća, kupovna moć sve manja

Godišnja stopa inflacije u aprilu 2024 u odnosu na april 2023 iznosila je 5.4 odsto, što je drastično veće u odnosu na prosječnu godišnju inflaciju u zemljama EU koja iznosi 2.6 odsto, kazao je potpredsjednik Liberalne partije, Amar Borančić.

T- akođe, iako se akcija sprovodila tokom aprila mjeseca čak je i mjesečna inflacija iznosila 0.1, što jasno pokazuje da nije došlo do pada cijena i da se nijesu ostvarila nerealna očekivanja premijera i ministra ekonomije da će sa ovom limitiranom akcijom zaustaviti dalji rast cijena a da ne govorimo o najavi da će se cijene osnovnih životnih namirnica smanjiti. Dakle, očigledan je neuspjeh ekonomske politike Vlade u pokušaju sprječavanja inflacije, saopštio je Borančić.

Kako je istakao, poređenja radi, mjesečne stope inflacije u novembru i decembru 2023. godine su bilježile vrijednosti -0.3 i -0.5 kada se implementirala akcija “Stop inflaciji”, koju su trenutni donosioci odluka ocijenili kao lošu. Statistički podaci pokazuju da je njihov prijedlog lošiji od tog lošeg, sa čime smo i saglasni. Populističke mjere i nedostatak volje i želje Vlade da se bore sa ovim problemom su nas dovele do toga da se na dnevnom nivou vrši nivelacija cijena i da se na dnevnom nivou urušava životni standard građana.

- Podsjećam Vladu da se ne može sa problemom inflacije boriti samo ovim mehanizmom, ograničavanjem marži, koje dovodi do rasta drugih cijena, i povećanom potrošnjom, koja dovodi takođe do rasta cijena. Tako ćemo samo biti i dalje šampioni u visni inflacije, na što smo već navikli prethode 2 godine i na što uporno upozoravamo - naveo je Borančić.

On je pozvao Vladu da se, kako je naveo, konačno ozbiljno pozabavi crnogorskom ekonomijom i da razmišlja o očuvanju životnog standarda građana Crne Gore i da ostavi sa strane svoje populističke mjere te da se posvete konkretnim i održivim mjerama koje donose boljitak.

- Set takvih mjera Liberalna partija predložila je i dostavila Vladi još u januaru ove godine. Mjere koje smo predložili odnose se na kreiranje robnih rezervi kroz privatno-javno partnerstvo i socijalne korpe kako bi se osjetno pomogle najugroženije kategorije i ozbiljno ograničio stalni rast cijena osnovnih namirnica, zatim smanjenje nameta i parafiskaliteta a s druge strane povećanje subvencija privredi u cilju jačanja domaćih proizvođača, poloprivrednika, preduzetnika, kako bi plasirali domaći proizvod na tržište i još niz mjera koje bi na održiv način pomogle crnogroskoj ekonomiji i jačanju ekonomske moći građana - kazao je potpredsjedik LP-a.

Izrazio je očekivanje da se Vlada ipak neće voditi onom logikom da će inflacija prirodnim putem zabilježiti pad, jer sigurno oni do tad neće osjećati posljedice, ail tada, kad dođe do prirodnog smanjenja inflacije jasno je da će građani biti na ivici egzistencije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. jun 2024 20:31