ILUSTRACIJA / - CRNOGORSKO UDRUžENJE POSLODAVACA
14/08/2024 u 13:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

CUP: Izgubili ste legitimitet da predstavljate crnogorsku privredu

Unija poslodavaca (UPCG) je izgubila legitimitet da predstavlja crnogorsku privredu, jer se poziva na Zakon o radu iz bivše države, davne 2004. godine, saopšteno je iz Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP).

- Zahvaljujemo se kolegama iz Unije poslodavaca što su nas savjetovali da se prijavimo za dokazivanje reprezentativnosti, mi samo to i tražimo. Nadamo se da je njihov apel čulo i nadležno Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga- navodi se u reagovanju CUP-a.

Oni su naveli da kolege iz UPCG i dalje žive u staroj državi, pa zbog privilegija koje imaju nijesu shvatili da je ovo neko novo doba.

UPCG: CUP obmanjivanjem pokušava da dođe do reprezentativnosti

- Još nijesu razumjeli da se promijenila država, njen naziv, zakoni i da je samim tim “Pravilnik br. 34/2005 od 9.6.2004. godine” po kojem su oni “birani” neupotrebljiv i nezakonit, jer se poziva na Zakon o radu iz bivše države – davne 2004. godine, a koji se inače pet puta od tada mijenjao. Zato se CUP i ne može prijaviti za dokazivanje reprezentativnosti, jer ne postoji valjana zakonska i podzakonska legislativa- rekli su iz CUP-a.

Oni su naveli da razumiju i nervozu kod kolega iz Unije, jer nije lako izgubiti članstvo i pravdati nelegitimitet, s obzirom na to da su jedina organizacija poslodavaca u Evropi koja 19 godina nije dokazala svoju reprezentativnost i legitimitet.

- Razumijemo i to da strahuju od izmjena Zakona o radu, jer će se tim činom konačno omogućiti svim privrednim udruženjima da dokazuju svoju reprezentativnost, bez favorizovanja bilo koga- dodaje se u saopštenju.

Jasno je da je UPCG, kako su ocijenili, svjesna da je ostala bez članstva i da bilo koji prag reprezentativnosti neće moći da pređe.

- Ipak na njihovu žalost, Crna Gora mora pratiti standarde i prakse EU i omogućiti razvoj socijalnog dijaloga, uz poštovanje najviših standarda na dobrobit čitave društvene zajednice. A kad se stvore zakonodavni i podzakonski preduslovi, lako se prebrojati i pokazati ko je reprezentativan, a ko nije, to je ono što najviše i plaši naše kolege iz UPCG- navodi se u saopštenju.

Na potezu je, kako smatraju, nadležno ministarstvo i ministarka Naida Nišić, koja trenutno presjedava nelegitimnim Socijalnim savjetom, nadaju se ne zadugo, da kako je i dogovoreno dostavi Skupštini izmjene Zakona o radu, jer je javna rasprava završena još u aprilu.

- Dakle, mi samo tražimo evropsku praksu u ovoj oblasti i mogućnost pluralizma – a to je tekovina modernih demokratija. Snagu članstva nakon toga je lako provjeriti, a mi našu ne krijemo, jer je dobro znamo- zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 12:59