/ foto: srđa boljević
07/12/2022 u 14:37 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Damjanović razgovarao sa timom Svjetske banke

Ministar je kazao da je namjera da se dođe do dugoročne stabilizacije deficita, ali i postepenog vraćanja umanjenja akcize na gorivo, kao i ubrzanja akciznog kalendara za duvan

Ministar finansija,  Aleksandar Damjanović, sa saradnicima održao je radni sastanak sa timom Svjetske banke,  predvođenim šefom Kancelarije za Crnu Goru, Kristoferom Šeldonom.

- Vodeće teme sastanka  bile su održivost makroekonomskog okvira i postizanje značajnog fisklanog oslonca kroz detaljan program reformi. Razgovarano je o mogući mehanizmima posredstvom kojih bi se postigao veći privredni rast, konkurentnost na tržištu,a sve vodeći računa o zaštiti životne sredine. Zajednički je ocijenjeno da je moguće jačati prihodnu stranu i kroz širenje poreskog obuhvata, pa je kao moguća mjera prepoznata mogućnost proširenja obima oporezivanja proizvoda od šećera- navodi se u saopštenju.

Ministar je kazao da je namjera da se dođe do dugoročne stabilizacije deficita, ali i postepenog vraćanja umanjenja akcize na gorivo, kao i ubrzanja akciznog kalendara za duvan. 

- Najavljena je misija Svjetske banke koja će biti  posvećena finalizaciji Projekta trgovinskih i transportnih olakšica, u okviru kojeg su definisani posebni programi, čija će finalna lista finansiranih  biti utvrđena, kroz formalne pregovore dvije strane, kako se očekuje, do kraja godine. Današnji sastanak nastavak je redovnog dijaloga i tijesne saradnje koju Ministarstvo finansija ima sa ovom kredibilnom finansijskom institucijom i potrebe  usaglašavanja partnerskog okvira za ugovaranje zajma zasnovanog na javnim politikama (DPL aranžman)- navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 05:31