/ FOTO: MINISTARSTVO FINANSIJA
13/12/2022 u 09:01 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Damjanović sa francuskim kolegama o ekonomskom približavanju dvije zemlje

Zvaničnici Francuske, jedne od vodećih evropskih država, u razgovoru sa ministrom Damjanovićem, iskazali su spremnost da i dalje pruža podršku evropskom putu Crne Gore

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović prvog dana radne posjete Parizu, održao je sastanak sa  Oliviem Behtom, ministrom  za spoljnu trgovinu Francuske sa kojim je razgovarao o mogućnostima ekonomskog približavanja dvije zemlje, odnosno o dodatnom prostoru za ulaganje francuskih kompanija u Crnu Goru.

- U razgovoru sa francuskim kolegom aktuelizovana  je postojeća privredna saradnja,  a fokus je bio na zainteresovanosti francuske kompanije za crnogorske  aerodrome, kao i status tog tendera i koncesiju. Ministri su ocijenili da je najviše potencijala za buduće zajedničke projekte upravo  u  saobraćajnoj infrastrukturi i energetici. Ministar se u Parizu sastao i sa guvernerom Banke Savjeta Evrope, Karlom Montićelijem, sa kojim je, pored teme o izazozima očuvanja fisklane održivosti i stabilnosti, koji su pred Crnom Gorom,  razgovarao i o aktuelnoj temi sajber bezbjednosti, u kontekstu permanentnog sajber rata, ocijenivši da Crna Gora mora pokazati spremnost, da kao članica NATO-a i kandidat za članstvo u EU, potrebnim kapacitetom odgovori sajber izazovima- navodi se u saopštenju.

Tokom prvog radnog dana posjete Francuskoj, ministar Damjanović imao je susret i sa direktorom za globalne odnose  Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Andreasom Šalom, tokom kojeg su analizirani postojeći kao i o potencijalni projekte,  uz zaključak ministra da Crna Gora treba da bude  dio šire platforme dobrog upravljanja slobodnim carinskim zonama, u regionima Jadranskog mora.  

- Zvaničnici Francuske, jedne od vodećih evropskih država, u razgovoru sa ministrom Damjanovićem, iskazali su spremnost te zemllje da i dalje pruža podršku evropskom putu Crne Gore, ali i potrebnu tehničku pomoć, u oblastima  od značaja. Sastancima u Parizu prisustvovali su i dr Irena Radović, izvršna direktorica Investiciono razvojnog fonda, Ivan Ivanišević, ambasador Crne Gore u Francuskoj i Katarina Živković, načelnica Direkcije za javni dug u Ministarstvu finansija. Drugog dana posjete Francuskoj, delegacija Crne Gore, koju predvodi ministar Damjanović, sastaće se sa predstavnicima Senata Republike Francuske  i Francuske razvojne agencije (AFD)- navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 09:39