ДЕЛЕГАЦИЈА МКИ НА САМИТУ ЕНЕРГЕТИКЕ / - ФОТО: МКИ
16/03/2022 u 18:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Делегација Министарства капиталних инвестиција учествује на трећем Самиту енергетике у Требињу

Самит ће трајати до петка, 18. марта, а на скупу ће у десет одвојених панела учествовати око 70 водећих стручњака из земље и региона, наводи се у саопштењу

Делегација Министарства капиталних инвестиција предвођена државним секретаром Марком Перуновићем и директором Директората за енергетику и енергетску ефикасност Владимиром Дурутовићем учествује на трећем Самиту енергетике Требиње 2022 (СЕТ) који је почео данас у Требињу и који окупља готово све челне људе енергетског сектора из региона, саопштено је из тог ресора.

Како су навели, теме Трећег самита су декарбонизација енергетског сектора западног Балкана, улога електропривреда у транзицији енергетског сектора у региону, развој гасоводне инфраструктуре у региону у функцији безбједности снабдијевања.

- Имајући у виду да ће СЕТ 2022 на једном мјесту окупити готово све најзначајније компаније из енергетског сектора региона, то ће бити и идеално мјесто за остваривање нових пословних партнерстава и презентације производа и достигнућа - наводи се у саопштењу.

Из Министарства капиталних инвестиција су истакли да ће на панелима бити ријечи и о поремећају цијена електричне енергије на тржишту, изазовима даље либерализације тржишта електричне енергије у региону, балансирању енергије из обновљивих извора у БиХ и региону, изазовима увођења система трговања емисијама /ЕТС/, енергетској ефикасности, 4Д трендовима у енергетици, развоју инфраструктуре за електромобилност, успостављању обавезних резерви нафте и нафтних деривата.

- Првог дана самита, државни секретар Перуновић говорио је на панелу Развој регионалне гасоводне инфраструктуре и диверсификација у региону у функцији сигурности снабдијевања гасом

Самит ће трајати до петка, 18. марта, а на скупу ће у десет одвојених панела учествовати око 70 водећих стручњака из земље и региона - пише у саопштењу.

Један од покровитеља овогодишњег тродневног самита је и Електропривреда Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

13. maj 2024 19:14