Зденка Поповић / - Демократе
22/07/2021 u 14:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Демократе захвалне Милојку Спаићу јер служи својој земљи и народу

- Демократе изражавају велику захвалност министру и његовим сарадницима уз увјерење да је ово тек почетак економског, али и сваког другог препорода Црне Горе - каже посланица Демократа Зденка Поповић

Зденка Поповић, посланица Демократа у Скупштини Црне Горе каже да је изградња ауто-пута процес који је изњедрио највећи број афера у Црној Гори.

- Бивша власт је на сваком кораку упорно доказивала свој недомаћински однос према новцу свих грађана, као и своју нестручност и мањак квалитетних кадрова при изради готово сваког пројекта. Нјихов аматеризам и раскалашност при расподјели државних ресурса своју кулминацију доживјели су управо код овог пројекта. Корупција и незнање бивше власти требало је да коштају нашу земљу готово 300 милиона више него што је најављено 2014. године. Такав исход је и био очекиван с обзиром на то да је бивша власт заборавила да у уговор унесе петљу Смоковац, електро и водоводне мреже, прилазне путеве петљама, па се грађани  једноставно морају запитати шта се уопште налази у том уговору и ко су им били правни и економски „експерти“ који су учествовали у састављању уговора - каже Поповић.

Она напомиње и да су кредит за изградњу уговорили у доларима без заштите од курсне разлике, чиме су узроковани енормни трошкови.

- У октобру 2014. је кредит вриједио 944 милиона долара, односно 743 милиона еура, да би курсна разлика већ 2019. довела до повећања на 842 милиона еура. Међутим, бивша власт ни поред таквих катастрофалних података није преузела ништа како би санирала насталу штету или како би макар зауставили нове финансијске ризике. Нијесу посебну бригу показали ни за непланиране трошкове због изградње трафо-станица и електромреже за дионицу пута, као и због штете која се односи на изгубљену добит од наплате путарине због кашњења. Ваљда им пар стотина милиона не значе ништа када их узимају из државне касе. Знали су да ће данак њиховог неискуства, незнања и неекономичног трошења плаћати народ - истиче посланица Демократа.

Он наглашава као најбољи примјер контраста њиховом раду дјело министра Милојка Спајића, који је, како каже Поповић, у рекордном року, и поред чињенице да су оставили катастрофално стање у економији и да је економија ослабљена додатно због ситуације са вирусом корона, успио да заустави наставак погубне економије када је ријеч о ауто-путу и да у великој мјери санира штету коју су направили његови претходници.

- Смањењем ризика при трансакцијама које се обављају у страним валутама, министар Спајић је донио милионску корист нашој земљи. Такође, зајам је 2014. године уговорен у доларима, по каматној стопи од 2%, а сада се исплаћује у еурима по просјечној каматној стопи од 0,88%. При чему је и сам министар најавио да ово није крај, да ће и убудуће активно и одговорно, као и до сада, радити на смањењу камате. Све што је рађено приликом хеџинга, одрађено је по међународним стандардима ИСДА. А реномирани партнери широм свијета помно прате и вјерују у рад нове владе, јер се по први пут виде озбиљни помаци и озбиљан рад када је ријеч о црногорској економији. Милојка Спајића су на позицију довели његово знање, искуство, пословне квалификације и рад у свјетски признатим институцијама, а он је својим залагањем показао која је права мјера патриотизма и како се служи својој земљи и народу. Због великог доприноса економији наше земље, Демократе изражавају велику захвалност министру и његовим сарадницима уз увјерење да је ово тек почетак економског, али и сваког другог препорода Црне Горе - закључује посланица Демократа Зденка Поповић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

13. maj 2024 16:28