Фото: ЦБЦГ
10/09/2021 u 13:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Депозити и ликвидна актива на историјски максималним нивоима

Негативна посљедица пандемије на пословање банака огледа се у благом расту НПЛ-а, који је, ипак, захваљујући мјерама које је ЦБЦГ благовремено имплементирала, ограничен, наводе у саопштењу

Банке у Црној Гори су ликвидне и солвентне, а све мјере Централне банке, креиране у циљу ублажавања посљедица пандемије по грађане и привреду, реализоване су ефикасно, поручено је са данашњег састанка представника Централне банке Црне Горе и пословних банака. 

-Депозити су, од почетка године, порасли за око 600 милиона еура и сада износе скоро 4 милијарде еура, што је историјски максимум. Овакав тренд потврђује очувано повјерење у банкарски систем, али и у рад регулатора. Ликвидна актива, у износу од скоро 1,5 милијарди еура, такође је на историјски максималном нивоу. Негативна посљедица пандемије на пословање банака огледа се у благом расту НПЛ-а, који је, ипак, захваљујући мјерама које је ЦБЦГ благовремено имплементирала, ограничен-наводе у саопштењу.

Гувернер Жугић је изразио задовољство оваквим резултатима пословања банака, који су још значајнији ако се имају у виду услови у којима су они остварени (пандемија корона вируса), као и чињеница да су банке паралелно учествовале у процесу процјене квалитета активе (АQР), што је био веома захтјеван пројекат који је изискивао значајно ангажовање капацитета у банкама.

Гувернер је истакао да ће „одговоран приступ ЦБЦГ, пажљиво праћење изазова и благовремено реаговање на ризике бити, као и до сада, усмјерени ка јачању и очувању стабилности банкарског, односно укупног финансијског система“ и додао да је, у том правцу, неопходан наставак интензивне сарадње са банкама.  

Радни састанак гувернера ЦБЦГ и представника банака био је прилика и за разговор о активностима на примјени Закона о кредитним институцијама. Договорена је још интензивнија комуникација регулатора и банака, како би се превазишли евентуални изазови са којима се банке суочавају по овом питању.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 19:19