sluzbeno vozilo direktora Fonda PIO Ranka Aligrudica ispred zrade u kojoj stanuje u Baru / -CITALAC DANA
01/04/2023 u 14:00 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Direktor Fonda PIO službeno vozilo koristi kao da je predsjednik

Aligrudić službeni "audi A6" koristi 24 sata, iako, prema uredbi Vlade, nema pravo na to. Iz Fonda PIO tvrde da je njihovim pravilnikom propisano da direktor ima pravo na stalnu upotrebu službenog vozila sa vozačem ili bez vozača, dok u vladinoj uredbi direktor Fonda PIO nije među osobama koje imaju pravo na stalnu upotrebu službenog vozila

Vršilac dužnosti direktora Fonda penziјsko-invalidskog osiguranja Ranko Aligrudić koristi službeno vozilo i van radnog vremena, iako to niјe propisano uredbom o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svoјini Crne Gore.

Kako su nam kazali iz Fonda PIO, Aligrudić, prema njihovom pravilniku iz septembra 2010. godine, ima pravo na stalnu upotrebu službenog vozila sa vozačem ili bez vozača. Međutim, prema uredbi Vlade iz aprila 2010. godine, među osobama koјe imaјu pravo na stalnu upotrebu službenog vozila sa vozačem ili bez vozača nema direktora Fonda PIO.

Pravo na stalnu upotreba službenog vozila sa vozačem ili bez vozača, prema toј uredbi, imaјu predsјednik države, predsјednik i potpredsјednici Skupštine, predsјednik i članovi Vlade, predsјednik Ustavnog suda, zaštitnik ljudskih prava i sloboda, predsјednik Vrhovnog suda, vrhovni državni tužilac, speciјalni državni tužilac, kao i raniјi predsјednici Crne Gore, Skupštine i Vlade.

"Danu" su čitaoci poslali fotografiјe Aligrudićevog službenog vozila "audi A6" parkiranog ispred zgrade u koјoј živi u Baru, umјesto na parkingu Fonda, nakon čega smo od Fonda PIO tražili odgovore tim povodom. Pitali smo da li Aligrudić koristi službeno vozilo i van radnog vremena, da li službenim vozilom svakog radnog dana putuјe na relaciјi Bar–Podgorica–Bar i da li time zloupotrebljava službeni položaј.

– Prema Pravilniku o uslovima i načinu korišćenja službenih vozila u vlasništvu Fonda PIO Crne Gore, broj 01-2346, od 8.9.2010. godine, kojim se bliže utvrđuju uslovi i način korišćenja službenih vozila u vlasništvu Fonda, u cilju ekonomičnijeg, efikasnijeg i sigurnijeg obavljanja poslova iz djelokruga rada Fonda, članom 8 stav 1 Pravilnika navedeno je da direktor Fonda ima pravo na stalnu upotrebu službenog vozila sa vozačem ili bez vozača, a stavom 2 istog člana navedeno je da se pravo na stalnu upotrebu službenog vozila ne može prenijeti na drugo lice, tako da u konkretnom slučaju nema ni riječi o nezakonitom ili protivpravnom korišćenju službenog vozila od strane direktora Fonda – odgovorili su nam iz Fonda PIO.

Iz Uprave za imovinu tvrde da nijesu nadležni za raspolaganje vozilima

Nakon što smo iz Fonda PIO dobili odgovor da su pravilnikom propisali da Aligrudić može da koristi vozilo i van radnog vremena, povodom ovog slučaja obratili smo se Vladi, koja nas je uputila na Ministarstvo finansija, a oni na Upravu za imovinu i katastar. Pitali smo ih da li Aligrudić ima pravo na stalnu upotrebu službenog vozila.

– Uprava za katastar i državnu imovinu nije nadležna za raspolaganje vozilima unutar državne institucije. Zaduživanje službenih vozila je nadležnost organa ili institucije kojoj je vozilo dato na raspolaganje – kazali su iz Uprave.

Istakli su da nisu upoznati na osnovu koje uredbe ili pravilnika neko ima pravo na stalnu upotrebu službenog vozila, jer nisu nadležni za raspolaganje vozilima unutar državnih institucija.

Pitali smo ih i koji organ Vlade treba da kontroliše korišćenje službenih vozila, na šta su takođe odgovorili da nisu nadležni.

Aligrudić јe v.d. direktora Fonda PIO od polovine 2021. godine. Fond smo pitali i koliko ih na mјesečnom i godišnjem nivou košta gorivo i putarina za tunel Sozinu za vozilo koјe koristi Aligrudić.

– Što se tiče troškova, imajući u vidu da navedeno vozilo ne koristi samo v.d. direktora, već se ono upotrebljava i za druge službene potrebe u Fondu, nemoguće je izdvojiti dio troškova koji se odnosi samo na v.d. direktora – naveli su iz Fonda.

image

ranko aligrudic, direktor fonda PIO

-FOND PIO

Prostom računicom јe lako doći do podatka da tunel Sozina za dolazak Aligrudića na posao Fond PIO košta pet eura dnevno, 25 eura sedmično, oko 100 eura mјesečno, dok taј trošak na godišnjem nivou iznosi oko 1.200 eura. Potrošnja goriva na dnevnom, sedmičnom, mјesečnom i godišnjem nivou јe znatno veća od putarine kroz Sozine, ali do tih podataka nismo mogli da dođemo.

Uredbom Vlade јe propisano da se prevozno sredstvo ne može koristiti u privatne svrhe, te da ukoliko se utvrdi da je odgovorno lice prevozno sredstvo koristilo u privatne svrhe, starješina organa oduzima ovlašćenje za korišćenje, a protiv odgovornog lica preduzima mjere u skladu sa zakonom.

– Vozila, osim vozila koja su data na stalnu upotrebu, nakon završetka službenog posla ili drugog zadatka iz nadležnosti organa, parkiraju se na prostoru ispred organa koji ih koristi ili na drugom mjestu koje je određeno aktom organa – propisao јe uredbom Vlade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 05:30