/ - FOTO: JOSé ELíAS, PREDSJEDNIK AUDAX RENOVABLES, SA SLIKOM NAVEDENE KOMPANIJE
06/10/2024 u 12:34 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Direktorka “Audaks Renovabl” Anabel Lopez Porti umiješana u aferu Možura, nagrađena i unaprijeđena

Kompanija Audaks Renovabl (nekadašnja Fersa), energetska grupa na čijem je čelu katalonski biznismen Hoze Elias, nagradila je i unaprijedila direktoricu direktno odgovornu za navodnu prevaru vezanu za vjetroelektranu Možura u Crnoj Gori.

Firma je Anabel Lopez Porti, izvršnoj direktorki koja je vodila neuspješnu operaciju investiranja na Balkanu, dodijelila mjesto u upravnom odboru i mjesto u dvije komisije, uključujući i komisiju za usklađenost. Ova operacija, u vezi sa prodajom prava na izgradnju vjetroparka koja je pod sumnjom za korupciju, završila je krivičnom prijavom, piše španski portal Kronika global (Cronica Global).

To se dogodilo u martu 2020. godine, kada je Audaks obavijestio Nacionalnu komisiju za tržište hartija od vrijednosti (CNMV) i javnost da je Lopez ušla u upravni organ kompanije i postala član komisija za reviziju i naknade. Samo dvije godine ranije, ista direktorka je svjedočila pred sudom u Crnoj Gori zbog netransparentne prodaje prava na izgradnju vjetroparka (na brdu Možura kod Ulcinja).

- Sumnjalo se da je Audaks počinio prevaru prodajom prava na izgradnju u Crnoj Gori  fiktivnoj firmi sa sjedištem na Sejšelima, koje je Evropska komisija smatrala poreskim rajem sve do 2024. godine. U toj operaciji je izgubljeno 7,4 miliona eura - piše Kronika.

Napušteni projekat

Problem seže do sredine 2000-ih, kada je Fersa, sada dio Audaksa, planirala gradnju vjetroparka u toj maloj zemlji. Preduzeće Možura Wind Park osnovano je 2010. godine, uz partnerstvo španske kompanije, koju je predvodila Anabel Lopez, i lokalnog partnera, preduzeća Čelebic.

Međutim, katalonska grupa je napustila ideju. Iz nepoznatih razloga, 100% akcija parka je prodato fiktivnoj kompaniji Cifidex sa sjedištem na Sejšelima u dvije transakcije, 2013. i 2014. godine. Nedugo zatim, Audaks je potvrdio da se povlači iz investicije u Crnoj Gori jer je ne smatra "strateškom".

Tužba protiv "Audaksa" zbog sumnje na milionsku prevaru u Crnoj Gori

Sumnjiva prodaja

Ta dvostruka prodaja je pod istragom. Postoje sumnje u vezi s njom iz četiri razloga. Prvi, da li je Audaks imao dozvolu za prodaju, jer su prava na izgradnju i eksploataciju vjetroparka bila javna koncesija. Drugi, cijena. Cifidex je platio Audaks 2,9 miliona eura za akcije, dok je iste te akcije prodao Enemalti, jedinoj energetskoj kompaniji Malte, za 10,4 miliona. Postoji neobjašnjiva razlika od 7,4 miliona eura.

- Treće, dokazano je da je treća firma iz Dubaija, Black 17 Ltd, finansirala kupovinu akcija. Ova firma je u vlasništvu malteškog magnata Jorgena Feneka, koji je optužen za ubistvo novinarke Dafne Karuane Galicija, koja je istraživala razne navodne korupcijske afere u zemlji, uključujući i prodaju vjetroelektrane u Crnoj Gori. Tužilaštvo traži doživotnu kaznu zatvora za Feneka.

Ugovor i svjedočenje pred sudom

Misterioznu prodaju predvodila je Anabel Lopez. To potvrđuje privatni kupoprodajni ugovor kojem je Kronika imala pristup, u kojem direktorka pristaje da prenese akcije na Cifidex, koji djeluje kao posrednik za Enemaltu. Privatni prodajni memorandum jasno navodi da je Cifidex, kupac, sa sjedištem u Viktoriji, glavnom gradu Sejšela. U to vreme, Sejšeli su smatrani poreskim rajem od strane Evropske unije.

Možda zbog toga, Lopez je pozvana da svjedoči pred sudom u Crnoj Gori 20. marta 2018.

Unapređenje i tužba

Uvjereni u ispravnost svog poslovanja ili nesvjesni problema, Audaks Renovabl je dvije godine kasnije, u martu 2020, unaprijedio Anabel López. Sumnjivi slučaj iz Crne Gore ostao je ograničen na maltešku lokalnu štampu, sve do sada, kada je posrednik Vladimir Popović prenio slučaj u Španiju. Prijavio ga je Nacionalnoj komisiji za tržište hartija od vrijednosti (CNMV) i Tužilaštvu za borbu protiv korupcije. Prijava još nije prihvaćena, slučaj je u razmatranju.

Posrednik smatra da postoji "očigledno loše poslovanje" Audaks u vezi sa investicijom u Crnoj Gori. Tvrdi da posjeduje obimnu dokumentaciju koja to dokazuje. Podsjeća da je potvrđeno da je Enemalta kupila Možura Wind Park "po naduvanoj cijeni, tri puta višoj" od španske kompanije, preko fiktivne firme sa Sejšela.

Interni izvještaj otkriva nepravilnosti

Previsoka cijena je jedna od navodnih nepravilnosti. Postoje i druge. Interni izvještaj Enemalte, objavljen 2021. godine, otkriva različite nepravilnosti u vezi sa kupovinom parka od Audaksa uz Cifidex kao posrednika. Sporno je izgubljenih 7,4 miliona eura, kao i izostanak odgovarajuće provjere (due diligence), nepostojanje protokola za sprečavanje pranja novca, kao i brisanje e-mailova nakon transakcije.

Ovaj kritički izvještaj takođe upozorava da je Jorgen Fenek, finansijer operacije i sada optužen za ubistvo novinarke koja ga je istraživala, bio član upravnog odbora Cifidexa. Sjedio je u upravnom organu zajedno sa azerbejdžanskim direktorom Turabom Musajevim, guruom energetskog tržišta sa sejdištem u Dubaiju, kao i Black 17 Ltd, finansijerom prodaje.

"Kriza reputacije na pomolu"

Kronika navodi da su pitali Hozaa Eliasa, predsjednika Audaksa, o slučaju Crne Gore. Direktor iz Badalone (Barselona) je odgovorio da nije upoznat sa optužbama i da je to, u svakom slučaju, stara investicija iz vremena kada on nije bio dio upravnih organa. Na pitanje o ulozi Anabel Lopez, kompanija nije zvanično odgovorila.

Druge izvori iz sektora tvrde da Elías "savršeno dobro" poznaje operaciju na Balkanu i da je svjestan da predstavlja "krizu reputacije na pomolu". U svakom slučaju, za vrijeme njegovog mandata, Anabel Lopez je unaprijeđena u upravni odbor i komisije. To se dogodilo godinu prije nego što je Enemalta objavila svoj interni izvještaj 2021. godine, koji potvrđuje nepravilnosti u prodaji parka koje je sprovela španska kompanija.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. oktobar 2024 12:50