( / - (FOTO: PIXABAY.COM/
21/11/2022 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dolar ojačao prema korpi valuta

Oporavak dolara, nakon četiri sedmice pada, posljedica je jasnih poruka zvaničnika Feda da će centralna banka nastaviti s povećanjem ključnih kamatnih stopa

Na svjetskim tržištima vrijednost dolara je u odnosu na korpu valuta ove sedmice porasla, jer zvaničnici američke centralne banke (Fed) ponavljaju da će nastaviti s podizanjem kamata, moguće sporijim tempom.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je ove sedmice 0,45 odsto na 106,9 bodova, prenosi SEEbiz.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 0,25 odsto, pa je cijena eura skliznula na 1,0325 američkih dolara. 

Još više je, 1,1 odsto, porastao kurs dolara prema japanskoj valuti, pa je dostigao 140,35 JPY.

Oporavak dolara, nakon četiri sedmice pada, posljedica je jasnih poruka zvaničnika Feda da će centralna banka nastaviti s povećanjem ključnih kamatnih stopa.

Prošle sedmice su podaci o rastu proizvođačkih cijena osam odsto u 12 mjeseci do oktobra potvrdili da inflatorni pritisci u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) popuštaju.

Međutim, čelnici Feda poručuju da preostaje još dug put do suzbijanja inflacije zbog čega će i dalje podizati kamatne stope. Doduše, neki od njih signaliziraju da bi se tempo povećanja kamata mogao usporiti.

Nakon što je početkom novembra Fed četvrtu sjednicu zaredom povećao ključne kamate za agresivnih 0,75 procentnih bodova, analitičari očekuju usporavanje tempa povećanja u decembru na 0,5 procentnih bodova.

Između ostalog, guverner Feda Kristofer Voler kazao je nedavno da će biti potrebno niz slabijih izvještaja o inflaciji da bi centralna banka odmakla nogu s kočnica.

- Tržišta bi sada trebalo da se koncentrišu na krajnju tačku povećanja kamata, a ta je tačka vjerovatno još dosta udaljena- poručio je Voler. 

Stoga je najvažnije pitanje na koje će nivoe do kraja ciklusa zaoštravanja monetarne politike Fed povećati kamate – na 4,75 ili čak pet odsto.

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do četiri odsto, najviše od početka 2008. godine.

Iako je ove sedmice blago oslabio, kurs eura prema dolaru stabilno se održava iznad psihološki važnog nivoa od jednog dolara. 

Očekuje se da će Evropska centralna banka, kao i Fed, nastaviti da zaoštravaju monetarnu politiku, ali vjeruje se da će usporiti tempo povećanja kamata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 10:13