Poslovni forum i bilateralni razgovori crnogorskih i azerbejdžanskih privrednika / - FOTO: MEDIABIRO
28/06/2024 u 13:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Drakić: U ekonomskim odnosima CG i Azerbejdžana postoji veliki prostori za unapređenje saradnje

U ekonomskim odnosima Crne Gore i Azerbejdžana postoje veliki prostori za unapređenje saradnje, kazala je direktorica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić na Poslovnom forumu crnogorskih i azerbejdžanskih privrednika.

Drakić je kazala da crnogorsku ekonomiju simboliše dinamičan rast i razvoj, te da period nakon pandemijske recesije obilježava snažan ekonomski oporavak reflektovan, kako je istakla, u stopama od 13 odsto 2021. i 6, 4 odsto u 2022.godini.

image

Nina Drakić

- FOTO: MEDIABIRO

- Današnji skup je prilika da se međusobno informišemo o poslovnom ambijentu u našim državama, mogućnostima za investiranje i doprinesemo uspostavljanju poslovnih kontakata i partnerstava. U prethodnoj godini crnogorska privreda je ostvarila dobre rezultate čak u pojedinim segementima i bolje nego u periodu prije kovid krize. Ostvarena je najveća stopa rasta u Evropi od 6 % i pozitivni rezultati u sektorima industrije, šumarstva, turizma i trgovine što se svakako odrazilo na tržište rada - poručila je ona.

Kako je kazala, u prilog tome govori podatak da je robna razmjena između dvije zemlje u 2023.godini iznosila simboličnih pola miliona eura.

- Crnu Goru je u prethodnoj godini posjetilo nešto više od 5.000 turista što predstavlja rast od 84 % u odnosu na godinu ranije, pa možemo reći da je to dobar signal. Nekoliko je oblasti koje zasigurno mogu dati novi kvalitet  i dinamiku u saradnji između Crne Gore i Azerbejdžana.Turizam u prvom redu, proširenje turističkih kapaciteta i ponude sve manje ovu granu čine sezonskom  a sve više nas svrstava među zemlje koje su atraktivne tokom čitave godine. Posebno ukazujem da je sve više razvojnih projekata usmjerenih na realizaciju turističkih potencijala sjevera Crne Gore i vjerujem da investicije iz Azerbejdžana mogu doprinijeti turističkoj valorizaciji ovog područja - kazala je ona, prenosi Mediabiro.

Prema mišljenju potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja Nika Đoljašaja Poslovni forum predstavlja sponu između privrednih sektora dvije države.

PKCG: Nezavisne i efikasne institucije ključne za sprečavanje ograničavanja konkurencije

- Naša saradnja obuhvata širok spektar oblasti, uključujući oblast ekonomije, investicija, turizma, kulture, obrazovanja i mnogih drugih. Cilj razvoja Crne Gore je ostvarivanje pametnog, održivog  i inkluzivnog ekonomskog rasta  koji će doprinijeti oporavku i poboljšanju  konkurentosti radnog  sektora kao i povećanju kvaliteta života za sve naše građane. Svjesni smo da će privrednici imati ključnu ulogu u postizanju određenog razvoja, da i mali i veliki preduzetnici mogu značajno doprinijeti zajedničkom, ekonomskom i socijalnom napretku. Smatram da je važno poslati jasnu poruku privrednicima na ovom skupu, da kreiramo poslovne prilike i vodimo prakse i standarde koji će omogućiti ravnopravno učešće na tržištu -  saopštio je on.

Poslovni forum i bilateralni razgovori crnogorskih i azerbejdžanskih privrednika održao se hotelu Cue u Podgorici. Forum je organizovala PKCG u saradnji sa azerbejdžanskom Agencijom za promociju izvoza i investicija (AZPROMO), povodom predstojeće sjednice Mješovite komisije za ekonomsku saradnju između Crne Gore i Azerbejdžana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. jun 2024 13:32