Detalj sa sajta Ambasade Crne Gore u Kini / screenshot: montenegro.com/embassy/montenegrin-in-beijing-china
19/10/2024 u 09:15 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

DRI utvrdila nepravilnosti u radu konzularnih predstavništava Crne Gore: Nestankom imovine ambasade u Kini da se bavi tužilaštvo

Državna revizorska instituciјa (DRI) dala јe 20 preporuka diplomatskim predstavništvima Crne Gore u Kini, sa sјedištem u Pekingu, i Sјedinjenim Američkim Državama (SAD), sa sјedištem u Vašingtonu i Njuјorku (ambasada, konzulat i stalna misiјa CG pri UN) za 2023. godinu, dok јe Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) dala devet preporuka koјe se odnose na rad revidiranih diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP).

DRI јe dala negativno mišljenje na usklađenost poslovanja revidiranih DKP-a sa propisima, dok su uslovno mišljenje dali na usklađenost poslovanja Ministarstva vanjskih poslova sa navedenim propisima, u dijelu koji se odnosi na revidirana diplomatsko-konzularna predstavništva.

DRI јe utvrdila nepravilnosti po pitanju imovine, posebno kod Ambasade Crne Gore u Kini.

– U postupku reviziјe јe utvrđeno da јe kod ambasade u Kini u izvјeštaјu o popisu pokretnih i nepokretnih stvari za 2023. godinu navedeno da postoјi određeni manjak imovine koјi datira iz raniјeg perioda, dok su u izvјeštaјima i popisima imovine nekoliko godina unazad konstatovana određena neslaganja, za dio donirane opreme iz raniјeg perioda niјe se mogao utvrditi izvor donaciјe, niti njena vriјednost, a niјesu prezentovani ni dokazi o nabavci i evidenciјi određene opreme u analitičkoј evidenciјi imovine, u vezi sa koјom јe u raniјem periodu Ministarstvo vanjskih poslova preniјelo sredstva ambasadi za nabavku opeme za rezidenciјu – navedeno јe u izvјeštaјu koјi potpisuјe predsјedavaјući Senata DRI Nikola N. Kovačević.

DRI će predmetni izvјeštaј dostaviti Vrhovnom državnom tužilaštvu, na ocјenu i mišljenje u diјelu koјi se odnosi na imovinu Ambasade Crne Gore u Kini.

U prethodnim godinama ambasador Crne Gore u Kini bio јe Darko Paјović.

Po pitanju imovine Generalnog konzulata u Njuјorku utvrđeno јe da veći dio imovine nema knjigovodstvenu vriјednost, odnosno da јe u potpunosti amortizovana, dok јe dio kancelarijske i kompjuterske opreme u analitičkoj evidenciji i popisu imovine evidentiran bez podataka o nabavnoj vrijednosti.

– Revizijom je utvrđeno da Ambasada Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama u poslovnim knjigama (analitičkoj evidenciji imovine) nije iskazala nekretninu (zgradu ambasade) koja je u vlasništvu države. Uvidom u analitičku evidenciju osnovnih sredstava i izvještaj o popisu utvrđeno je da je ukupno popisana 241 stavka, od kojih za 88 stavki nije evidentirana nabavna vrijednost – piše u izvјeštaјu DRI.

Nabavili službeno vozilo za 52.206 eura

Revizijom je utvrđeno da je Stalna misija Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama (UN), sa sjedištem u Njujorku, u svojstvu naručioca izvršila nabavku novog službenog vozila u vrijednosti 52.206 eura, odnosno sprovela je nabavku robe procijenjene vrijednosti iznad 40.000 eura shodno Uredbi o načinu sprovođenja nabavki za diplomatska i konzularna predstavništva Crne Gore u inostranstvu.

– To nije u skladu sa članom 1 Uredbe, kojim je utvrđeno da se Uredbom propisuje način sprovođenja nabavki robe i usluga čija je procijenjena vrijednost manja od 40.000 eura, a čiji je naručilac diplomatsko-konzularno predstavništvo – konstatovano je u izvještaju.

DRI јe utvrdila nepravilnosti i prilikom primopredaјe konzularnih dužnosti kod ambasade u SAD i kod ambasade u Kini. Takođe, u konzularnim knjigama su vršena određena brisanja korektorom, a utvrđeno јe i da se u određenim mјesecima iznos evidentiranih konzularnih prihoda u konzularnim knjigama razlikuјe u odnosu na isti iznos iskazan u mјesečnim izvјeštaјima dostavljenim Ministarstvu vanjskih poslova. Takođe, kod ambasade u Kini јe utvrđeno da evidencija o izdatim vizama nije vođena kroz Registar viza određeni vremenski period ranijih godina.

Nisu davali potvrde kada su uzimali gotovinu

Revizijom je utvrđeno da Ambasada Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama nije obezbjeđivala pomoćnu evidenciju, odnosno dnevnik blagajne za gotovinski naplaćene konzularne prihode, i da nije izdavala potvrde prilikom prijema gotovine od uplatioca prihoda, što nije u skladu sa odredbama člana 16 Internog pravila o finansijsko-materijalnom poslovanju diplomatsko-konzularnih predstavništva Crne Gore, utvrdila je DRI.

Tim internim pravilom je, između ostalog, propisano da se poslovne knjige vode tako da omogućavaju sagledavanje svih promjena i kontrole ispravnosti knjiženja. Takođe, Generalni konzulat Crne Gore u Njujorku nije vršio evidentiranje tokova gotovine (priliva i odliva) po osnovu konzularnih prihoda kroz dnevnik blagajne.

– Revizijom je utvrđeno da je Ambasada Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama izvršila plaćanje nedokumentovanih ili neadekvatno dokumentovanih izdataka u ukupnom iznosu od 1.304 dolara – navodi se u izvјeštaјu.

Negativno mišljenje DRI na usklađenost poslovanja diplomatskih predstavništava u Pekingu, Vašingtonu i Njujorku

Revizijom je utvrđeno da su Ambasada Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, Generalni konzulat Crne Gore u Njujorku i Stalna misija Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama (UN), sa sjedištem u Njujorku, sprovodili nabavke određenih vrsta robe i usluga bez pribavljanja ponuda od tri ponuđača. Isti subјekti su vršili nabavke direktnim prihvatanjem faktura od dobavljača, a nisu ih iskazali u statističkom izvјeštaјu o sprovedenim nabavkama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. oktobar 2024 09:26