Đurović i Zirojević / - ĐUROVIć I ZIROJEVIć
03/10/2023 u 21:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurović: Crna Gora u teškoj ekonomskoj situaciji; Zirojević: Cijene istopile sva povećanja zarada

Osnovne životne namirnice su toliko poskupjele da je običnom građaninu postalo nemoguće da „pregura“ do kraja mjeseca, ocijenio je Zirojević

Funkcioner Nove srpske demokratije Dejan Đurović, gostujući na Adria televiziji, ocijenio je da je više sklon da povjeruje ministru finansiju Aleksandru Damjanoviću, koji je ranije rekao da su trgovačke marže uticale na stopu inflacije, nego ministru ekonomije Goranu Đuroviću.

- Crna Gora se nalazi u teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji. Akcija „Stop inflaciji“ će donekle poboljšati životni standard građana. Pogledao sam sve proizvode koji su sniženi i otprilike 30 odsto njih nije nešto što je bilo neophodno građanima. Moramo svi da se dozovemo pameti jer situacija neće biti bolja, prošla je turistička sezona. Inflacija neće moći da se zaustavi, sa političkom situacijom koja je na sceni. Treba reći i da Vlada funkcioniše u punom kapacitetu što se tiče ekonomije, istakao je Đurović.

Poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević naglašava da su cijene do te mjere porasle da su istopile sva povećanja zarada.

- Kad uporedite cijene sa Hrvatskom, Njemačkom, Holandijom vi zaista vidite da je poboljšanje životnog standarda bilo samo fiktivno. Osnovne životne namirnice su toliko poskupjele da je običnom građaninu postalo nemoguće da „pregura“ do kraja mjeseca. Većina zaposlenih u trgovačkim lancima osigurana je na minimalac. Onaj koji uzima najjeftiniji proizvod nema nikakav boljitak od akcije „Stop inflaciji, ocijenio je Zirojević.

On je naveo primjer da kad se snizi cijena goriva za desetak centi ne snižavaju se cijene hljeba.

- Sad se za rast cijena svih namirnica neopravdano okrivljuje rat u Ukrajini. Ukrajina je jedan od vodećih proizvođača pšenice, a cijena pšenice je u padu. Ko ima najveću štetu od akcije „Stop inflaciji“? Dobavljači, ali i mali marketi koji teško preživljavaju. Niko o tome ne razmišlja, država bi trebalo da zaštiti male biznise. S druge strane, vlasnici trgovačkih lanaca će krajem godine zadovoljno trljati ruke jer su zahvaljujući poskupljenjima zaradili veliki  novac, zaključuje Zirojević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 16:10