Photo by Yiorgos Ntrahas on Unsplash-ilustracija
29/06/2021 u 13:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ЕБРД: Раст црногорске економије 8,5 одсто у 2021.

Према данас објављеном најновијем извјештају о регионалним економским изгледима, даљи опоравак очекује се наредне године са растом од шест одсто

Црногорска економија ће, према најновијим прогнозама Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), у овој години расти 8,5 одсто, јавља агенција МИНА.

ЕБРД је у јесењим пројекцијама прогнозирала раст црногорског бруто домаћег производа (БДП) од пет одсто.

Према данас објављеном најновијем извјештају о регионалним економским изгледима, даљи опоравак очекује се наредне године са растом од шест одсто.

-Међутим, и даље постоје значајни негативни ризици, углавном повезани са продуженим утицајем пандемије Цовид-19 на сектор туризма, као и ограниченим фискалним простором за даљу потрошњу- наводи се у саопштењу ЕБРД-а.

У ЕБРД-у су рекли да је повратак расту услиједио након велике рецесије у Црној Гори прошле године.

-Економија је у прошлој години имала пад БДП-а од 15,2 одсто, прије свега због утицаја пандемије на сектор туризма, који чини отприлике петину економије- наводи се у извјештају.

У региону Западног Балкана, ЕБРД је подигла своју прогнозу економског раста на 5,1 одсто за ову годину.

Са растом од 4,2 одсто у овој години, опоравак у економијама у успону у Европи, Азији и Африци, гдје ЕБРД улаже, убрзава се након пандемије Цовид-19.

-Ово је ревизија набоље за ову годину са 3,6 одсто које је банка прогнозирала у свом претходном извјештају у октобру прошле године- додаје се у саопштењу.

ЕБРД очекује током наредне године даљу солидну експанзију, са растом од 3,9 одсто у својим регионима. Смањење производње у прошлој години било је блаже него што се раније предвиђало, односно 2,3 одсто умјесто 3,9 одсто, након побољшања укупног економског окружења крајем прошле године захваљујуц́и снажном извозу и фискалној подршци.

Главни економиста ЕБРД-а, Беата Јаворцик, казала је да иако ревидиране прогнозе дају разлоге за оптимизам, остаје велика неизвјесност у погледу путање Делта варијанте Цовид-19 која представља посебно велике ризике за земље које су постигле мањи напредак у вакцинацији и за економије које се у великој мјери ослањају на међународни туризам.

-Слика за прошлу годину је разнолика. Иако је неколико земаља у централној Европи и балтичким државама имало добар учинак у поређењу са многим напредним европским економијама захваљујуц́и снажном опоравку извоза роба, економије у великој мери ослоњене на туризам биле су тешко погођене. А у земљама погођеним изазовним економским околностима прије пандемије, Цовид-19 је само појачавао постојец́е проблеме- закључила је Јаворцик.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 12:19