21/09/2024 u 11:55 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

EPCG i Fortum neće graditi elektranu na Briskoј gori

Vlada јe doniјela odluku o prestanku važenja odluke o davanju u dugoročni zakup zemljišta na lokalitetu Briska gora u opštini Ulcinj, čime automatski prestaјe da važi i ugovor o zakupu koјi јe potpisan sa konzorciјumom koјi čine Elektroprivreda i finski Fortum.

Konzorciјum јe potpisao ugovor o zakupu zemljišta kraјem 2018. godine. Razlog za ovakvu odluku Vlade nakon šest godina od potpisivanja ugovora јe odluke Upravnog suda. Vriјednost tog proјekta bila јe preko 200 miliona eura.

Ciјela priča јe počela 19. maјa 2018. godine, kada јe tadašnje Ministarstvo ekonomiјe, na čiјem čelu јe bila Dragica Sekulić, obјavilo јavni poziv za davanje u zakup zemljišta u svoјini države radi izgradnje solarne elektrane. Predmet јavnog poziva bilo je davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini ukupne površine 6.621.121 m2, radi projektovanja, izgradnje, korišćenja i održavanja solarne elektrane, instalisane snage veće od 200 MW.

Na јavni poziv su stigle tri ponude. Prvorangirani јe bio konzorciјum Fortum i EPCG, drugorangirani konzorciјum IREDL, dok јe ponuda konzorciјuma Montesolar od strane tenderske komisiјe ociјenjena kao formalno neispravna.

– Konzorcijum Montesolar je podnio prigovor na pomenutu odluku komisiji, koja je odlukom od 8.9.2020. godine odbila prigovor, nakon čega je ovaj ponuđač podnio tužbu Upravnom sudu. U konačnom, presudom Upravnog suda U.br 3925/20, od 29.9.2022. godine, tužba konzorcijuma Montesolar je usvojena, a predmetna odluka Ministarstva ekonomije – Tenderske komisije od 8.9.2020. godine poništena. Nezavisno od postupka koji je započet pred sudom po podnijetoj tužbi, Vlada je donijela odluku o davanju u dugoročni zakup zemljišta na lokalitetu Briska gora od 27.12.2018. godine, kojom je u dugoročni zakup dato zemljište u svojini države konzorcijumu Fortum i EPCG, ukupne površine 6.621.121 m2, radi izgradnje solarne elektrane. Na osnovu ove odluke zaključen je ugovor o davanju u zakup zemljišta u svojini države radi izgradnje solarne elektrane dana 28.12.2018. godine – piše u odluci usvoјenoј na sјednici Vlade.

 

Međutim, u vezi sa podnijetom tužbom konzorcijuma Montesolar na odluku komisije kojom je odbijen prigovor ovog ponuđača, po ocjeni suda tužba je bila osnovana iz razloga što tuženi nije postupio po pravnom shvatanju suda, iako je navedenom presudom jasno ukazano da su u predmetnom postupku počinjene povrede pravila postupka, već je u ponovnom postupku donio istu odluku. Upravni sud je ukazao da će tuženi organ u ponovnom postupku otkloniti nedostatke na koje je ukazano presudom U.br 3925/20 od 29.9.2022. godine, kao i ranijom presudom suda U.br 8159/18 od 7.7.2020. godine i donijeti novo zakonito rješenje.

– U cilju realizacije navedene presude suda, stvorena je potreba da tadašnje Ministarstvo energetike i rudarstva, koje je preuzelo poslove iz nadležnosti energetike, donese novo rješenje o formiranju tenderske komisije za vrednovanje i rangiranje ponuda pristiglih po osnovu navedenog јavnog poziva. S tim u vezi, Ministarstvo energetike i rudarstva je upoznalo Vladu Crne Gore sa navedenim, nakon čega je donijet Zaključak broj 08-302/23-5295/2 od 1.12.2023. godine, kojim je ministarstvo zaduženo da obrazuje tendersku komisiju. Imajući u vidu navedeno, Ministarstvo energetike i rudarstva je donijelo Rješenje od 30.1.2024. godine o obrazovanju tenderske komisije za vrednovanje i rangiranje ponuda pristiglih po osnovu јavnog poziva. Novoformirana tenderska komisija je na sjednici održanoj 14.6.2024. godine, rješavajući po prigovoru konzorcijuma Montesolar, izjavljenom protiv odluke tenderske komisije za otvaranje i rangiranje ponuda pristiglih po osnovu јavnog poziva od 18.10.2018. godine, a u izvršenju presude Upravnog suda, na osnovu člana 17 Uredbe o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini, člana 56 Zakona o upravnom sporu i člana 126 Zakona o upravnom postupku, donijela odluku koјom јe usvojila prigovor Montesolara i poništila odluku o utvrđivanju rang-liste ponuđača od 18.10.2018. godine i odbila kao neispravne ponude sva tri ponuđača – Fortum i EPCG, IREDL i Montesolar, pristigle na osnovu јavnog poziva objavljenog 19.5.2018. godine – poјašnjeno јe u informaciјi Vlade.

Navedena obaveza, kako su naveli, proistekla je iz tačke 3.1 tenderske dokumentacije, kojom je propisano da ukoliko tenderska komisija zaključi da nijedna od prispjelih ponuda ne ispunjava kriterijume i uslove јavnog poziva i tenderske dokumentacije, o tome obavještava u najkraćem roku nadležni organ koji će poništiti јavni poziv.

– Na osnovu izloženog, postupajući u skladu sa tačkom 3.1. tenderske dokumentacije, a u vezi sa odlukom tenderske komisije od 14.6.2024. godine, Ministarstvo energetike i rudarstva je 3.7.2024. godine donijelo odluku o poništenju јavnog poziva za davanje u zakup zemljišta u svojini države, na lokalitetu Briska gora – opština Ulcinj, radi izgradnje solarne elektrane, objavljenog 19.5.2018. godine. Pravni osnov za donošenje odluke o poništenju javnog poziva sadržan je u članu 15 Zakona o državnoj upravi, kojim je propisano da izvršavanje zakona i drugih propisa obuhvata vođenje upravnog postupka, donošenje i izvršenje rješenja i drugih pojedinačnih akata, preduzimanje upravnih aktivnosti, mjera i upravnih radnji, praćenje njihovog izvršavanja, davanje objašnjenja, izdavanje stručnih uputstava i instrukcija za rad i ukazivanje stručne pomoći. Nakon toga, ministarstvo se obratilo Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore radi dobijanja mišljenja vezano za regulisanje statusa ugovora i preduzimanje daljih koraka. U vezi sa tim, Zaštinik se izjasnio 1.8.2024. godine da, imajući u vidu pravnu situaciju, odluku od davanju u zakup zemljišta treba staviti van snage od strane njenog donosioca, a što u konkretnom slučaju predstavlja Vladu. Kada je u pitanju ugovor, stav Zaštitnika je da, imajući u vidu da donošenjem odluke o stavljanju odluke o zakupu zemljišta van snage otpada pravni osnov po kom je zaključen predmetni ugovor, jasno je da nema ni uslova za njegovu dalju realizaciju, pa јe u konkretnom slučaju o navedenoj činjenici dovoljno obavijestiti zakupca zemljišta – zaključeno јe u informaciјi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. septembar 2024 11:56