EPCG i Žičara Kotor-Lovćen potpisale Memorandum o razumijevanju / - FOTO: EPCG
12/06/2024 u 19:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

EPCG i Žičara Kotor-Lovćen potpisale Memorandum o razumijevanju

Predstavnici Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i DOO Žičara Kotor-Lovćen potpisali su danas Memorandum o razumijevanju u cilju postavljanja okvira za identifikovanje mogućnosti buduće saradnje, sa fokusom na obnovljive izvore energije.

- EPCG ima snažnu potrebu za stabilnim i pouzdanim snabdijevanjem električnom energijom, po mogućnosti utemeljenim na obnovljivim izvorima energije, gdje god je to moguće, kako bi se Crnoj Gori omogućilo da eksploatiše svoje potencijale i ostvari privredni rast. U namjeri da realizuje navedene ciljeve EPCG nastoji da ostvari partnerstvo sa pouzdanim subjektima - saopšteno je iz Elektroprivrede.

Žičara Kotor-Lovćen, kako su kazali u toj kompaniji, predstavlja jedan od ključnih infrastrukturnih turističkih projekata u Crnoj Gori.

- Kompanija teži poštovanju principa zaštite životne sredine i održivosti, čemu će dodatno doprinijeti postepeni prelazak na dominantno korišćenje izvora obnovljive energije. Povezujući grad Kotor sa Nacionalnim parkom Lovćen, Žičara omogućava smanjenje automobilskog saobraćaja i emisije štetnih gasova u ovom zaštićenom prirodnom području - navedeno je u saopštenju.

U ovom momentu najzanimljiviji projekti za uspostavljanje potencijalne saradnje između EPCG i Žičare Kotor-Lovćen odnose se na ugradnju fotonaponskih sistema na stanici Dub, na kojoj se nalazi veliki broj parking mjesta za putničke automobile i autobuse, i stanici Kuk, koja raspolaže značajnim zemljanim površinama okolo objekata.

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, istakao je da razvoj novih projekata iz domena obnovljivih izvora energije predstavlja stratešku orijentaciju kompanije.

- Prije tri godine smo, pokretanjem projekta SOLARI 3000+ i 500+, potom i nastavkom u vidu projekta SOLARI 5000+, pokazali spremnost da se uhvatimo u koštac sa izazovima energetske tranzicije. Vjerujemo da se poslovna filozofija ‘Proizvodi tamo gdje trošiš‘ pokazuje kao dobitna kombinacija, kako za našu kompaniju, tako i za sve građane Crne Gore - naveo je Đukanović.

Izvršni direktor EPCG, Ivan Bulatović, kazao je da energetika predstavlja pokretač društveno-ekonomskog razvoja svake države.

- Imajući u vidu činjenicu da je energetika, iz sasvim razumljivih razloga, centralna tema u javnosti tokom prethodnih godina, jasno je da definisanje prioriteta i strategija razvoja energetskog sektora u značajnoj mjeri utiču na kvalitet života i standard građana. Prioritet razvoja elektroenergetskih sektora u Crnoj Gori, kao i u drugim zemljama regiona, Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana u periodu do 2030. godine treba da bude razvoj obnovljivih izvora energije, u potpunosti usklađen sa energetskim i klimatskim politikama Evropske unije. S tim u vezi, smatram da, u kontekstu valorizacije obnovljivih izvora energije, EPCG treba da sarađuje sa svim relevantnim faktorima u Crnoj Gori, a Žičara Kotor-Lovćen je svakako jedan od njih, naročito ako se ima u vidu činjenica da su energetika i turizam oblasti s najvećim razvojnim potencijalom. Koristim priliku da pozovem i druge kompanije da se uključe u projekat Solari 5000+, jer je to optimalna varijanta za sveukupni razvoj Crne Gore - naglasio je Bulatović.

Predsjednik Upravnog odbora DOO Žičara Kotor-Lovćen, Martin Leitner, ocijenio je da je današnje potpisivanje Memoranduma o razumijevanju u skladu sa temeljnim vrijednostima poslovanja i djelovanja žičare „Kotor-Lovćen“.

Mujović: Novi izvori energije i energetska efikasnost prioriteti Crne Gore

- Danas najavljeni početak postepenog prelaska na korišćenje obnovljivih izvora energije dio je našeg strateškog opredjeljenja koje je usmjereno na zaštitu životne sredine i poštovanje principa održivosti. Na taj način, bićemo u prilici da sačuvamo prirodne ljepote koje nas okružuju i po kojima se žičara Kotor-Lovćen“ prepoznaje u svijetu. Na kraju, istakao bih da nas raduje što je EPCG naš saveznik u nastojanju da osiguramo zdraviju životnu sredinu za buduće generacije - istakao je Leitner.

Izvršni direktor DOO Žičara Kotor-Lovćen, Marco Cus, osvrnuo se na značaj prelaska na korišćenje obnovljivih izvora energije na posjetioce Žičare.

- Primjenom obnovljivih izvora energije, unapređujemo iskustvo naših posjetilaca, ali i ističemo značaj brige o zaštiti životne sredine. Vjerujem da će posjetioci Žičare uživati u svim pogodnostima koje donosi najavljeni prelazak na obnovljive izvore energije i da ćemo zajedno nastaviti da njegujemo i čuvamo našu prirodu - zaključio je Cus.

Potpisivanju Memoranduma o razumijevanju prisustvovali su i tehnički direktor EPCG, dr Ljubiša Đurković, finansijski direktor EPCG, mr Branislav Pejović, članovi Upravnog odbora Žičare Kotor-Lovćen, Aleksandar Mitrović i Milan Ivanović, i izvršni direktor kompanije Novi Volvox, Slavoljub Popadić.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

25. jun 2024 12:52