/ EPCG
03/09/2024 u 10:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

EPCG pokreće razvoj baterijskog elektro-skladišnog sistema

Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) usvojio је juče predlog Projektnog zadatka “Baterijski elektro-skladišni sistemi (BESS)”.

Kako su istakli, dalji korak u realizaciji ovog projekta je raspisivanje javnog poziva za izradu Studije izvodljivosti i Idejnog rješenja.

- Projektnim zadatkom je definisano da Elektroprivreda Crne Gore, kao vodeći i najveći proizvođač električne energije u Crnoj Gori, ali i jedno od najznačajnijih crnogorskih preduzeća, pored  brojnih projekata novih obnovljivih izvora energije (OIE), za cilj ima i omogućavanje optimalne valorizacije svih obnovljivih izvora energije. S tim u vezi je i pružanje podrške fleksibilnosti elektroenergetskog sistema kroz izgradnju baterijskih sistema za skladištenje električne energije baziranih na Li-jonskim baterijama. Baterijski elektro-skladišni sistemi omogućavaju čuvanje viška energije proizvedene iz obnovljivih izvora, što doprinosi smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva i jačanju održivog razvoja - navodi se u saopštenju.

Cilj je iskoristiti raspoloživu mrežnu infrastrukturu za priključenje na prenosnu mrežu, pa su lokacije predviđene Projektnim zadatkom - HE „Perućica“ (kapacitet 60 MWh), EPCG Željezara Nikšić (2x 60 MWh) i TE „Pljevlja“ (60 MWh). Takođe, jučerašnjom odlukom o usvajanju Projektnog zadatka za SE „Kapino Polje“, instalisane snage 5 MW, predviđen je i BESS kapaciteta 5 MWh.

EPCG: Elektroenergetska situacija stabilna

- U skladu sa globalnim trendovima u vezi sa održivom energijom i smanjenjem emisija ugljen-dioksida, EPCG donošenjem ove veoma važne odluke nastavlja razvoj u pravcu unapređenja efikasnosti energetskog sistema, ali i stabilnosti snabdjevanja energijom, kroz stvaranje mogućnosti za integraciju obnovljivih izvora i smanjenje troška za krajnje korisnike. Dugoročno, primjena BESS-a smanjuje troškove proizvodnje i distribucije električne energije, što će se, bez ikakve sumnje, pozitivno odraziti i na našu kompaniju i na krajnje korisnike. Ulaganje u baterijske elektro-skladišne sisteme je ključni korak ka postizanju ciljeva koji se odnose na održivi razvoj, energetsku efikasnost i stabilnost. Očekujemo da ovaj projekat donese brojne benefite cijelom društvu, čineći nas liderima u tranziciji ka zelenoj energiji - navodi se iz EPCG.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 15:51