/ - SOLAR GRADNJA
29/09/2022 u 18:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EPCG Solar gradnja: Ugrađeno preko 200 solarnih elektrana i gotovo 2MW solarne energije

Po osnovu oslobođene energije EPCG će prihodovati više od 20 miliona eura godišnje dok će građani električnu energiju dobijati gotovo besplatno, navode u saopštenju

EPCG Solar gradnja do sada je ugradila preko 200 solarnih elektrana i gotovo 2MW solarne energije u Crnoj Gori, saopšteno je iz EPCG Solar gradnje.

– Shodno zlonamjernim komentarima koje smo u prilici da čujemo ovih dana od predstavnika bivšeg režima, u obavezi smo zbog građana Crne Gore i prijavljenih i zainteresovanih kandidata za projekat Solari 3000+ i 500+ da se kratko osvrnemo na navedene navode.Naime, EPCG Solar gradnja do sada je ugradila približno 2 megavata solarne energije što će značiti više od 5000 panela, a ne kako nerelevatni pojedinci navode, 200 panela. Projektom 3000+ i 500+ su obuhvaćene solarne elektrane snage od 3kW do 300 kW – saopšteno je iz EPCG Solar gradnje.

Podsjećaju da je od ideje do početka realizacije projekta Solari 3000+ i 500+ vrijednog 30 miliona eura prošlo svega 11 mjeseci.

– Za to vrijeme urađeno je idejno-tehničko rešenje, kao i studija izvodljivosti, biznis plan, objavljen javni poziv za građane i pravna lica, raspisan javni poziv za obezbjeđenje sredstava u iznosu od 30 miliona eura (obezbijeđen kredit od 30 miliona eura na rok od 10 godina, grejs period od 2 godine sa fiksnom kamatnom stopom od 1,63), na javni poziv javilo se 9 finansijskih institucija što je najbolja potvrda o kvalitetu projekta. Objavljen je javni poziv za opremu (solarni paneli, invertori, podkonstrukcije, energetska i zaštitna oprema) vrijedan 22 miliona eura, izabrani su najpovoljniji dobavljači, osnovali smo firmu koja će izvoditi radove, zaposlili i obučili na stotine inženjera i montera, obezbijedili opremu i alat za inženjere i montere (Javni poziv), oprema, manji dio stigao u junu, veće količine u avgustu i septembru", navodi se u saopštenju.
 

- Postavlja se pitanje: Da li smo do sada u Crnoj Gori imali slučaj da je projekat koji je od ideje do početka radova, prošavši navedenu proceduru, realizovan u ovako kratkom roku? Po osnovu oslobođene energije EPCG će prihodovati više od 20 miliona eura godišnje dok će građani električnu energiju dobijati gotovo besplatno. U oktobru ćemo instalirati preko 5 megavata solarne energije.Iz dana u dana rezultati su sve vidljiviji- navode u saopštenju.

Dodaju da će do kraja godine će biti otvoren stalni konkurs za inženjere i montere.

- Ko želi da radi imaće posao. Nastavljamo da radimo snažnije i bolje – zaključuju iz EPCG Solar gradnje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 19:51