/ - ELEKTROPRIVREDA CG
29/06/2023 u 14:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EPCG-Solar gradnja: Ugradili preko dvije hiljade solarnih elektrana

Iz preduzeća su saopštili da je prošla godina od ugradnje prve solarne elektrane po projektu Solari 3000+ i 500+ koji je pokrenula Elektroprivreda (EPCG), započevši „zelenu“ energetsku tranziciju u Crnoj Gori

Ekipe preduzeća EPCG-Solar gradnja montirale su za godinu preko dvije hiljade solarnih elektrana na krovovima kuća i poslovnih objekata širom Crne Gore.

Iz preduzeća su saopštili da je prošla godina od ugradnje prve solarne elektrane po projektu Solari 3000+ i 500+ koji je pokrenula Elektroprivreda (EPCG), započevši „zelenu“ energetsku tranziciju u Crnoj Gori.

Projektom je predviđena montaža sistema ukupne instalisane snage 30 megavata (MW), od čega je do sada postavljeno skoro 23 MW.

- Ističemo da će nakon završetka ovog projekta EPCG prihodovati, prema procjenama, svake godine između 4,8 miliona i sedam miliona eura, u zavisnosti od cijena električne energije na berzi. Dakle, benefiti od ovog i sledećih projekata izgradnje solarnih elektrana se očekuju naročito u godinama koje slijede - rekli su iz kompanije.

Projekat Solari 3000+ i 500+ pokrenut je sa idejom da svako domaćinstvo i predzeće dobije solarnu elektranu i time ostvari značajne uštede.

Projekat sa druge strane omogućava EPCG da, rasterećenjem sistema, električnu energiju plasira na berzu, čime se unapređuje poslovni rezultat preduzeća i razvija energetski sektor.

- Dinamika rada u prvim mjesecima pratila je dinamiku nabavke opreme i suočavanje s administrativnim barijerama, u smislu da je za svaku montažu bilo neophodno pribaviti obimnu dokumentaciju, što je u velikoj mjeri usporavalo realizaciju projekta. Od avgusta prošle godine, zahvaljujući izmjenama zakona, za montažu sistema do 30 kilovata (kW), a kasnije do jedan MW, olakšani su zahtjevi po pitanju urbanističko-tehničkih uslova, što je značajno ubrzalo dinamiku rada - objasnili su iz kompanije.

Fotonaponski sistemi instalirani su na objektima brojnih domaćinstava i poslovnih subjekata.

Iz kompanje su napomenuli da su benefite korišćenja solarnih panela takođe prepoznala i javna prduzeća i ustanove poput Pošte Crne Gore, RTCG-a, Sportskog centra u Nikšiću, a montirana je i prva faza planiranih fotonaponskih sistema na krovu Željezare.

- Očekujemo da će projekat Solari 3000+ i 500+, koji je u završnoj fazi, biti u potpunosti realizovan uskoro, tako da odmah potom kreću montaže u okviru projekta 5000+, odnosno 70 MW, kojim su obuhvaćene i stambene zgrade do četiri sprata - navodi se u saopštenju.

EPCG - Solar gradnja će, prema riječima njenih predstavnika, u narednom periodu raditi i na drugim projektima EPCG-Solari 10000+ (62 MW), EPCG-Željezara (47 MW), a u planu je i izgradnja velikih solarnih elektrana kao što su Krupac (36MW) Slano (2,2MW) i Brana Vrtac (1,7MW).

- Uvjereni smo da će EPCG-Solar gradnja realizovati ove i druge projekte u oblasti obnovljivih izvora eneregije, ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu, gdje je sve veća potražnja za elektro-monterskim radovima za ugradnju solarnih panela - zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 20:52