/ epcg ilustracija
22/08/2023 u 17:08 h
B.Je.B.Je.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

EPCG za dvije i po godine raspisala 257 oglasa za zaposlenje: Pravdu pred sudom tražilo osam kandidata

Što se tiče pokrenutih postupaka za poništenje odluke o izboru kandidata, ukupno je pokrenuto osam postupaka, od čega su do sada tri pravosnažno okončana (od kojih je jedan tužbeni zahtjev odbijen, po drugom je tužba povučena, dok je po trećem ponovljen postupak izbora kandidata), a ostali postupci su u toku, naveli su iz EPCG

Poslednjih godina u javnosti se često moglo čuti da je u brojnim državnim preduzećima zaposleno znatno više radnika nego što to zahtijevaju potrebe, a među najkomentarisanijim državnim preduzećima u žiži javnosti gotovo uvijek je i Elektroprivreda (EPCG).

Prema dostupnim podacima od 2020. godine do danas, EPCG je uvećala broj zaposlenih za gotovo 200 radnika, tačnije za 198.

Iako se sve češće može čuti nezadovoljstvo kandidata koji učestvuju na konkursima prilikom zapošljavanja u Elektroprivredi, iz ove kompanije tvrde da je u poslednjih 28 mjeseci bilo osam sudskih postupaka. Napominju da je jedan tužbeni zahtjev odbijen, kao i da je u jednom slučaju ponovljen izbor kandidata. Pet tužbi koje su podnijeli nezadovoljni kandidati još uvijek su na sudu.

– Što se tiče pokrenutih postupaka za poništenje odluke o izboru kandidata, ukupno je pokrenuto osam postupaka, od čega su do sada tri pravosnažno okončana (od kojih je jedan tužbeni zahtjev odbijen, po drugom je tužba povučena, dok je po trećem ponovljen postupak izbora kanadidata), dok su ostali postupci u toku – saopšteno je iz Elektroprivrede uz pojašnjenje da u prethodnih 28 mjeseci sprovela ukupno 257 oglasa posredstvom Zavoda za zapošljavanje.

Prošlu godinu završili u plusu

EPCG kao državna elektroenergetska kompanija majka je kompanijama Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), a od prošle godine osnovano je i preduzeće EPCG Solar gradnja. Početkom ove godine preuzeli su i upravljanje nekadašnjom nikšićkom Željezarom, koja sada nosi naziv EPCG – Željezara Nikšić. EPCG je prošlu poslovnu godinu završila pozitivno sa 4,2 miliona eura, dok je u prvom ovogodišnjem kvartalu imala više od 75 miliona profita. Njeno poslovanje ranije je i premijer Dritan Abazović okarakterisao kao istorijsko uprkos nepredvidivostima na tržištu.

Iz EPCG pritom saopštavaju da je na oglase konkurisalo više od 1.000 kandidata.

– Osim što su svi kandidati, u skladu sa zakonom i internim procedurama kompanije, u postupku i prema definisanim kriterijumima koji su jasno utvrđeni internim procedurama EPCG, upoznati i poučeni o mogućnosti ostvarivanja pravne zaštite pred nadležnim organima, isti se zvanično obavještavaju i o mogućnosti da izvrše uvid u dokumentaciju izabranog kandidata – tvrde u Elektroprivredi.

Nakon političkih promjena 2020. godine i tokom prvog talasa zapošljavanja mnoga nezaposlena lica nisu učestvovala na konkursima prilikom zapošljavanja u Elektroprivredi misleći da su zapošljavanja politički namještena. Poslednjih godinu dana, posebno kada su u pitanju Pljevlja i zapošljavanje u Termoelektrani, sve se češće može čuti priča da su nezadovoljni kandidati predali tužbu sudu ili se spremaju da tuže kompaniju, jer je navodno prekršila pravila prilikom prijema radnika.

Podsjećamo, kako je ranije saopštavala Akcija za socijalnu pravdu (ASP) početkom 2020. godine u EPCG i njenim tadašnjim kćerkama kompanijama, bilo je ukupno 2,89 hiljada zaposlenih. Od toga u EPCG 924, da bi već početkom 2021. godine broj bio povećan na 936. Tokom 2022. godine EPCG ima 992 zaposlena, dok je u toku ove godine EPCG imala 1,12 hiljada zaposlenih, dok je računajuću i kćerke firme broj zaposlenih bio preko četiri hiljade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 22:14